Virtueel Museum Grimbergen

Natuur en landbouw
 


Natuur en landbouw

De term”natuur” is een verzamelwoord voor veel zaken. Grimbergen is bekend als een groene gemeente. Zo is er de aanwezigheid van belangrijke bossen en natuurgebieden
in de vier deelgemeenten.
In Humbeek is het ’s Gravenbos zeer bekend en natuurliefhebbers kennen vooral het achterste gedeelte dichtbij het kanaal. Dit grote gebied is dan ook een wild bos.
Ook het natuurgebied Borgt (het vroegere domein Kiekens) loont zeker de moeite wegens de aanwezigheid van zeldzame planten en vogels. Maar wat de kerngemeente ook zo aantrekkelijk maakt is de typische witte steen van een aantal woningen, van het kasteel en de basiliek. Deze steensoort verwijst naar een aantal steenpoelen waar de arbeiders de beste witte steenlagen ontgonnen tot in de 19e eeuw.
In het verlengde van deze steensoort moet men ook denken aan de zanderige bodem die op
een aantal plaatsen voorkomt. Hier kan men soms fossielen ontdekken (zowel een ammoniet als haaientanden) Deze fossielen zijn dan ook miljoenen jaren oud
Naast de geologie en bodemkunde kent Grimbergen een aantal beken. Ook hier en dan vooral
langs de Maalbeek kan men de zeldzame ijsvogel zien. De vijvers geven dan weer gelegenheid om te zoeken naar watervogels en de reigerkolonies. Ook hier kan men de link leggen naar bepaalde insecten.
Het kanaal als belangrijke waterweg staat in verband staat met bepaalde vogelsoorten

De landbouw.

Tot in, de jaren vijftig van de 20ste eeuw was de landbouw vrij belangrijk. Vandaag zijn er nog
steeds boerderijen bekend om hun witloofteelt. Anderzijds is de Diepen Boomgaard al enkele jaren intens bezig met de biologische aanpak van groenten.
Maar de beste manier om zich de landbouw te herinneren is een bezoek te brengen aan het Museum voor Oudere Technieken in het mooie Guldendal.
 


8.0

8.0.1
8.0.2
8.0.3
8.0.4
8.0.5
8.0.6

8.1

8.1.1
8.1.2
8.1.3
 


 


Natuur

Gravenbos (Humbeek)
Kattemeuterbos (Grimbergen)
Lintbos (Grmbergen)
Prinsenbos Grimbergen)
Beverbos (Strombeek-Bever)
Het natuurgebied van Borgt

Landbouw

Witloofteelt
In Den Diepen Boomgaard

Landbouwer Met den Ancxkt (humbeek)