Virtueel Museum Grimbergen

Natuur en landbouw
 


Het Kattemeuterbos te Grimbergen


Het Kattemeuterbos is een bos in Grimbergen in de provincie Vlaams-Brabant in België, langs het kanaal Brussel-Willebroek. Het bos ligt bij de hoeve en het kasteel van Groen(e)veld. De Laarbeek ontspringt in dit bos.

In de 17 eeuw wordt het bos vaak vermeld als het Rollekotbos. Op de Ferrariskaarten uit de 18e eeuw (1777) wordt het bos vermeld als het Rollekots Bosch, en het werd ook Rollekotenbos en Rollekaatbos genoemd. Tot zeker net voor de Eerste Wereldoorlog werd een variant van deze naam gebruikt.

De landbouwgronden rondom het bos, werden vroeger De Kattemeuter genoemd. Deze gronden kwamen bijna allemaal in handen van familie Demeure die het bos al hadden en vanaf toen veranderde de naam van het bos naar de naam van de gronden er rondom. In de Eerste Wereldoorlog wordt het bos al vermeld onder de naam Katte-Meuter-Bosch en zelfs de naam Katte Muiterbos werd gevonden. Later veranderde de naam tot de huidige.

Omdat het volledige bos altijd in privébezit is geweest - vroeger was het eigendom van de adellijke familie Demeure en thans van een andere privé-eigenaar - heeft het bos nog min of meer grenzen behouden als deze van de 18e eeuw, iets wat bij bijna alle andere bossen uit die periode zeker het geval niet is. In het bos liggen twee vijvers en er ligt nog een andere vijver aan de westelijke grens van het bos, waar ook het Kasteel Groeneveld ligt. Door het bos lopen vele paden en wegjes, maar deze zijn allemaal verboden toegang. Enkel een weg die de Kluisweg (Humbeek) en de Verbeetweg (Het Zwartland) verbindt en door een noordelijke uitloper van het bos gaat, is betreedbaar. Rondom het bos liggen bijna uitsluitend landbouwgronden.

Het bos met kasteel was lange tijd eigendom van de adellijke familie Demeure. In de 18e en begin 19e eeuw waren er heuse stropersbendes actief in Zemst-Bos en Zemst-Laar. Deze stroopten vaak in het bos om voedsel en pelzen te bemachtigen. Velen waagden zich niet in het bos wegens de vele wolfijzers en schietgeweren. Het bos mocht sowieso niet betreden worden. Enkel de inwoners van Het Zwartland kregen jaarlijks een pasje dat hun toeliet het bos te betreden, en dit tot ongeveer de jaren 1950. Hierdoor konden zij veel sneller dan anderen het gehucht Verbrande Brug bereiken. Het bos is thans privé-eigendom.

Volgens een oude mythe was er vroeger in het Rollekaatbos een open plek waar 'heksen en feeën' samenkwamen, en geen mens die er toen durfde te komen. Ook zou het er gestonken hebben naar sulfur en teer. Het is natuurlijk maar een volksmythe.

Eerste Wereldoorlog

Er vond tijdens deze oorlog een veldslag plaats in en rond het bos. De Duitsers hadden het bos in handen en hadden een stevige verdediging. De geallieerden moesten het bos in handen zien te krijgen om hun aanvalstroepen in Eppegem en Weerde dekking te geven. Eerst werd de westelijke rand van het bos door hen gebombardeerd en daarna chargeerden ze het bos met hun manschappen. Deze moesten eerst enkele honderden meters lopen in de richting van het bos, waardoor de Duitsers zeer veel geallieerden konden neerschieten, maar de geallieerden slaagden erin om een groot deel van deze manschappen en ook veel artillerie naar het bos over te brengen. Zo kregen ze het bos in handen en een groot maar onbekend aantal lijken lag letterlijk opgehoopt bij het bos.

Tweede Wereldoorlog

Tijdens de Tweede Wereldoorlog stond er Duits luchtafweergeschut opgesteld in het bos, om geallieerde vliegtuigen die de Luchthaven van Lint (Grimbergen) wilden bereiken, neer te halen.

bron: Wikipedia
 


Kattemeuterbos (Grimbergen)

Kattemeuterbos