Virtueel Museum Grimbergen

Ridderhoeve
 


De Ridderhoeve

De Ridderhoeve is gelegen aan de Abdijstraat 29-31 in Grimbergen.

De huidige naam verwijst naar de twee Grimbergse pastoors De Ridder en P.Verhoeven, die omstreeks 1880 samen in het huis op nr.29 verbleven. Op de Ferrariskaart (1771-78) wordt op deze plaats een hoeve weergegeven bestaande uit een groot volume aan de straatzijde en achteraan kleinere dienstgebouwen rond een erf. Het Primitief Plan van 1821 toont twee afzonderlijke hoeven met op de scheidingslijn een stal en aanpalende schuur die tot nr.29 behoren In 1931 werd in nr.31 een bierhandel gevestigd die zich nu over de twee eigendommen uitstrekt.

Het geheel bestaat uit een gedeeltelijk vrijstaande straatvleugel van vier plus twee traveeën en twee bouwlagen onder een pannen zadeldak, die in kern teruggaan tot de jaren zeventienhonderd.. Bepleisterde en witgeschilderde gevel met schijnvoegen op een gepikte plint. Rechthoekige vensteropeningen, op de benedenverdieping beluikt en in de eerste travee een rechthoekige poort. (nr.29) Deze geeft toegang tot het volledig gekasseide binnenhof met aan de noordzijde een smalle haakse stal en aan de weerszijde een schuur uit de 19de eeuw.

Het pand nr 31 is een onderkelderd volume met verhoogde begane grond onder mank zadeldak. De oorspronkelijke dakhelling die aan de achterzijde nog zichtbaar is wijst op een oudere kern. In de noordelijke zijgevel zijn aangepaste muuropeningen, de deur wordt voorafgegaan door een dubbele bordestrap. Haaks op de woning en aanpalend aan de stal en de schuur van nr.29 zijn er dienstruimten onder lessenaars, in 1894 en 1902 op het kadaster ingetekend.

Voor en tijdens de 1ste WO huurde Constant, broer van Burgemeester Van Doorselaer een geuzestekerij. In de volgende jaren was een zekere Van Campenhout er dierenhandelaar en vetmester. Vanaf 1963 verhuurde de abdij de gebouwen aan jeugdbewegingen (Chiro) die er tijdens de zomer op bivak gingen. Tot in 1993 Magda en Raymond Van Campenhout de Ridderhoeve kochten om er tot op heden hun bekende bierhandel in onder te brengen.

SD, met dank aan Marjolein Van Damme.

Bronnen : AROHM, afd ROHM, Monumenten en Landschappen. Beschermingsdossier De dorpskern van Grimbergen en elf monumenten, bij MB van 17 februari 1997. Kadaster Vl.-Brabant.
 


-