Virtueel Museum Grimbergen

De Poddegemhoeve
 


De Poddegemhoeve

Langs de Maalbeek kan men het pad volgen vanaf de 's Gravenmolen langs "de Romrée", de Liermolen en de Tommenmolen, om dan de oudste hoeve van Grimbergen te bereiken: het Hof van Poddegem.

De naam verwijst naar een Frankisch domein uit de tweede helft van de vierde eeuw! Het was ook een leengoed van de Heren van Grimbergen. De Poddegemhoeve was eerst een abdijhoeve, en werd pas later een herenhoeve en leengoed van de Heren van Grimbergen. Ze is zeer opmerkelijk als versterkte hoeve en wordt reeds vermeld in 1284 . Ze werd bezit van de belangrijke familie ‘de Poddegem’. Deze familie schonk in 1320 een abt aan het klooster van Grimbergen. In de 15de eeuw kwam de kasteelhoeve in het bezit van de Ridders van Heetveld, Brusselse magistraten, die de donjon ( woontoren) bouwden die er vandaag nog de imposante blikvanger is. En ook nog een tweede wachttoren,die in de 19de eeuw instorte.De donjon is opgetrokken uit de witte (Diegemse?) zandsteen uit de streek.

Een van de ridders, Nicolaas werd in Vilvoorde onthoofd door Maximiliaan van Oostenrijk op 10 januari 1484, die naar verluidt jaloers was en de invloed van de ridder vreesde.

In de XVIe eeuw kwam het geslacht Baronaige in het bezit van de prachtige kasteelhoeve.
Op onze dagen is ze smaakvol gerestaureerd en ligt harmonisch in een nog ongeschonden landelijke omgeving. De hoeve is lange jaren bewoond geweest door de familie Janssens en nadien door de erfgenamen de familie Vleeshouwer. Ze werd verkocht en is nu eigendom van de familie Emsens die ze dan helemaal restaureerde. Spijtig genoeg is ze niet toegankelijk voor het publiek.

(SD), met dank aan pater Gereon van Boesschoten
 


Poddegemhoeve

Poddegemhoeve