Virtueel Museum Grimbergen

Kasteel Bloemendaal
 


Kasteel Bloemendaal

Het kasteel 'Bloemendaal werd ook 'kasteel van Strombeek' genoemd. Het is in 1656 door Andreas de Pomarecho gebouwd met een mooie sierlijke toren en kapel, waarnaast het "Hof Blommendaal" dat aan de St.-Amandsstraat paalde.

In oktober 1663 verkocht de 'Don' het aan Petrus Van Vrechem, gehuwd met Jeanne Van der Brugghen. Het goed bleef tot 1735 in handen van de familie maar de kleinkinderen verkochten het aan Pieter Bellanger. Weduwe Marie Anna De Breugel liet het in 1768 openbaar verkopen en het kwam in handen van Baron Herman de Bernard, heer Van Fauconval en Deuken.

Belangrijk is te weten dat tijdens de Franse overheersing de H.Mis stiekum in het kapelletje kon worden bijgewoond, waar in een crypte ook de schat van de Grimbergse abdij was verborgen!


Het eigendom Bloemendaal bleef in handen van de nakomelingen Fauconval. Hun dochter Theresia Charlotte huwde met ridder Jacques Louis de Burtin, en hun zoon Herman liet het domein over aan zijn twee dochters. De oudste huwde met August Otto de Mentock, alweer een bekende naam in het Strombeekse.

In 1903 werd het goed voor een laatste keer uitgebreid en gerestaureerd. Op 11 mei 1917 ging het in de vlammen op en werd niet meer heropgericht. Slechts enkele kleinere bijgebouwen bleven over.

(Bernard Van Schijndel)
 


Kasteel Bloemendaal

Dreef naar het kasteel Bloemendaal