Virtueel Museum Grimbergen

De Biesthoeve
 


De Biesthoeve
Wolvertemse steenweg
1850 Grimbergen

Restant van de eertijds (half-) gesloten abdijhoeve, genaamd "Hof ter Biest", met een huidige bebouwing die opklimt tot de 17de en 18de eeuw.
Gelegen aan de drukke Wolvertemsesteenweg op een dalend terrein en op een aangrenzende weide na volledig ingesloten door bebouwing. De hoeve ontleent haar naam aan het gehucht Biesthoek, dat verwijst naar de gelijknamige vegetatie.

De Biesthoeve en haar onmiddellijke omgeving werden beschermd als dorpsgezicht en monument bij M.B. van 9 juli 1980.

Het pachthof, reeds in 1284 vermeld als abdijbezit, werd vanaf 1646 vernieuwd door abt Christoffel Outers (1574-1647) en opgetrokken uit lokaal gewonnen witte natuursteen en ter plaatse gebakken baksteen. De (half -)gesloten hoeve is grotendeels omgeven door een boomgaard (zie kaartboek van de abdij, 1699 en Ferrariskaart, 1771-1778).

In 1740 werd het woonhuis uitgebreid en een nieuwe stal gebouwd, zie gevelsteen.
Op het einde van de 18de eeuw werd de hoeve door de Franse bezetter aangeslagen en openbaar verkocht. De oorspronkelijke toegangsweg naar de boerderij liep van aan de Beigemsesteenweg naast de voormalige brouwerij Oosterhuis

Door de aanleg van de Wolvertemsesteenweg ( in 1820 en 1825) dwars door de hoeve werden bedrijfsgebouwen gesloopt en bleven alleen de zuidelijk gelegen volumes ( het imposante woonhuis en stallen) en een deel van het gekasseide erf dat er middenin lag behouden.

De hoeve wordt uitgebaat door Lucette, weduwe van Raymond Bosman.

Bron: Marjolein van Damme
 


Bron: Paul De Backer

Bron: Kim De Vidst


Huidige hoeve
 


Opendeurdag Biesthoeve 1979

  Get Adobe Flash player