Virtueel Museum Grimbergen

De Biesthoeve
 


De Biesthoeve
Wolvertemse steenweg
1850 Grimbergen

Een van de parels van Grimbergen, ook bekend als Hof ter Biest, is het restant van de eertijds half-gesloten abdijhoeve, met een huidige bebouwing en trapgevels die dateren van de 17de eeuw. Aan een der stallen staat de datum 1640.
Gelegen aan de drukke Wolvertemsesteenweg, op een licht dalend terrein, en op een aangrenzende weide na is ze volledig ingesloten door bebouwing. De hoeve ontleent haar naam aan het gehucht ‘Biesthoeht’, nu Bi(e)sthoek, dat zou verwijzen naar de gelijknamige vegetatie. Misschien ook naar een (gemeenschappelijke) Bistweide, zoals De Bist in Wilrijk-Antwerpen.

Het is een ‘gesterkte hoeve’ opgetrokken uit plaatselijk baksteen (kareel) die aan het nabije nu verdwenen 'Hof ter Noetbeke' ( Groeneweg?) werd gewonnen en witte Grimbergse zandsteen die uit de steenpoelen vlakbij de Keienberg werd uitgekapt. De mooie boerenwoning en de recentere laagschuur zijn gerestaureerd. Het pachthof, reeds in 1284 vermeld als abdijhoeve, werd vanaf 1646 vernieuwd door abt Christoffel Outers (1574-1647).
De (half -) gesloten hoeve is grotendeels omgeven door een boomgaard (zie nr.73 Caertboek van de abdij 1699 en Ferrariskaart, 1771-1778). Ze ligt aan de Waarbeek, (Wortbeek) en de bron ligt in wat het Bistveld wordt genoemd, vlakbij Limbosch (Meise).

Begin van de jaren 1700 trouwde Frans Vrebosch, zoon van pachter Vander Gucht in Schiplaken met Elisabeth De Vleminck en gingen op de Biesthoeve inwonen. Hun tweede zoon Franciscus werd priester en later bekend als pastoor te Gijzegem. In 1740 werd het woonhuis uitgebreid en een nieuwe stal gebouwd, zie gevelsteen.

Tijdens de Franse bezetting op het einde van de 18de eeuw werd de hoeve, bewoond door pachter Van der Elst, aangeslagen en openbaar verkocht.

De oorspronkelijke toegangsweg naar de boerderij liep van aan de Beigemsesteenweg naast de voormalige brouwerij Oosterhuis . De vroegere weg naar Wolvertem en Meise liep iets noordelijker over wat nu Oude Baan noemt. In 1800 baatte Frans Gerard, kleinzoon van de laatste molenaar van de Lierhoeve de hoeve uit. Eigenaar van de hoeve was toen Baron d’Hoogvorst uit Meise die na 1830 minister werd in onze eerste regering. Achteraf eigendom van de familie Timmermans- De Vleminck.

Door de aanleg van de Wolvertemsesteenweg in 1820 en 1825 - dwars door de hoeve werden bedrijfsgebouwen gesloopt en bleven alleen de zuidelijk gelegen volumes, het imposante woonhuis, de stallen en een deel van het gekasseide erf dat er middenin lag, behouden.

De Grimbergse schuttersgilde Willem Tell verloor haar veld in 1920 bij de bouw van de meisjesschool in de Prinsenstraat. De vereniging mocht haar ‘wip’ in de weide rechtover het pacht-hof plaatsen (nu parking C&A) In het linkse gedeelte van het woonhuis was toen de herberg ‘De Tombone’ gevestigd. In 1954 kocht het echtpaar Frans Bosman-Van der Schueren de eigendom aan. Hun zoon Raymond, gehuwd met Lucette Racquet van het Wezenhaeghe Hof aan de Diegemput, namen het in de jaren tachtig over.

De Biesthoeve en haar onmiddellijke omgeving werden beschermd als dorpsgezicht en monument bij M.B. van 9 juli 1980 De hoeve is bewoond door Lucette Racquet, weduwe van Raymond Bosman.

Serge Demol voor Grimbergen Virtueel

Bronnen: DELESTRE, J.B., Uit het verleden van Grimbergen, bewerkte en geannoteerde uitgave onder leiding van H. DE SCHEPPER, deel II, Grimbergen, 1987, p. 119. DEMOL Serge en VANWETSWINKEL Johan, Het landelijk leven in het Grimbergse, deel 1, juli 2006.
 


De 'boerentram' van station Grimbergen naar de Boechtstraat Meise

Bron: Paul De Backer

Lucette Racquet en Raymond Bosman

Bron: Kim De Vidst


Het erf begin jaren zestig

Bron: Van Messem
 


Opendeurdag Biesthoeve 1979

  Get Adobe Flash player