Virtueel Museum Grimbergen

De Sleutel
 


De Sleutel

Voormalig ‘Schepenhuis’. Vrijstaande woning, staat eigenlijk op het Kerkplein, gelegen tussen de Prinsenstraat en het ‘Sleutelstraatje’ dat door gebruik van kalkzandsteen en kleine kasseien een autentiek karakter heeft. De oudste vermelding vonden we in het cijnsboek van 1446 waar sprake is van de hofstede ‘In den Slotel’, met ten zuiden de gronden die men het Kerkveld noemde.

In het abdijarchief komt het ook voor onder de naam ‘Zwarte Sleutel’. Door de oorlogen op het einde van de 16de eeuw is van het eerste gebouw weinig overgebleven. Het werd aangekocht door schepen Van Campenhout. Zijn zoon Ferrius werd er in maart 1585 geboren en zijn meter was Johanna Van Glymes, dochter van Joris, de heer van Grimbergen. Ferri trad in te Grimbergen, werd pastoor van Strombeek, in 1635 pastoor en dan tot zijn overlijden prior van de abdij.

De Sleutel werd verkocht aan Pieter de Govy, drossaert (*) van het dorp en meier van de Prins van Oranje, heer te Grimbergen. Zijn goederen werden door Philips II, koning van Spanje aangeslagen maar later teruggegeven. Maurits van Nassau, Prins van Oranje werd Stadhouder van de Verenigde Provincies erfde het geheel. Het ‘Leenverhef’ = de plechtige aanstelling van de meier en schepenen en hun eed van trouw aan de Prins, gebeurde in 1618 in De Sleutel, dat de functie had van stadhuis. Het huis “De Zwaan” (ten westen) maakte in 1690 plaats voor de Prinsendreef , dat de rechtstreekse verbinding werd tussen de abdij en het Prinsenkasteel en over Strombeek naar Brussel liep… In 1744 werd ‘de Sleutel’ eigendom van Hendrik Leemans en was het een tijdlang een apotheek. In 1768 was het de woning van zijn dochter Petronella, die gehuwd was me Jan-Baptis Verheyen. De woning was toen een herberg en het erf achteraan reikte toen tot het huidige Onze-Lieve-Vrouwestraatje en de tuinen van de buren op de Hogesteenweg. Waar dan in de Franse tijd een ‘boom van Liberteyd’ stond ! Het pand werd daarna verkocht aan de Grimbergse landbouwersfamilie Vandenbossche. Hun dochter Caroline huwde met geneesheer Felix Van den putte. Barones Isabelle Van Overschie kocht het later over en veearts Jules Houben liet de woning me veel smaak restaureren tot haar huidige staat en uitzicht. (cfr.archieven Singeleyn) Huidige eigenaars zijn de familie Optiek Temmerman- Vandevelde.

(*) : ook ‘drost’, baljuw of schout, was de vertegenwoordiger van de heer en stond aan het hoofd van het plaatslijk bestuur en de rechtspraak en trad op als aanklager tegen misdadigers. Die werden voor één nacht in de kelder van De Sleutel opgesloten en dan naar Brussel overgebracht.

Serge Demol, voor Virtueel Museum Grimbergen.
Bronnen:
Délestré J.B., ‘Uit jhet verleden van Grimbergen, deel II, geanoteerde uitgave 1987. Serge Demol en Johan Vanwetswinkel, ‘Landelijk leven in het Grimbergse, deel 1, 2006.
 


De Sleutel