Virtueel Museum Grimbergen

Cultuur (Muziekvereniging "Feniksorkest" Grimbergen)
 

 

Het Feniksorkest bestaat sinds maart 2013 en is het resultaat van de samensmelting van de twee vroegere Grimbergse muziekverenigingen “De Cecilianen” en “De Ware Vrienden”.

Zowel de Ware Vrienden als de Cecilianen hebben een verleden dat gekoesterd moet worden. Onze missie is om onze geschiedenis mee te nemen en er naar de toekomst zorg voor te dragen en te bewaren.

In 1818 werd te Grimbergen een Harmoniemaatschappij gesticht met de benaming “ In Pace & Concordia Vivamus”. Deze maatschappij werd in 1850 omgevormd tot fanfaremaatschappij “De Ware Vrienden”. Op 3 februari van dat jaar 1850 wordt onder het erevoorzitterschap van graaf de Villers en het voorzitterschap van Vande Putte de fanfare "De Ware Vrienden" officieel gesticht. In 1872 komt er een breuk binnen de vereniging door toedoen van de lokale politiek. Op 2 november 1872 wordt de muziekmaatschappij de Cecilianen gesticht onder het voorzitterschap van graaf Cornet de Peissant.

Beide muziekmaatschappijen hebben in het verleden getoond dat ze mee konden bewegen in de tijd en dat ze konden en wilden veranderen dankzij de actieve inzet van vele leden. Veranderen om te veranderen, hoort niet bij onze visie. Wat iedereen bindt is dat het behoud van de ziel van de vereniging voorop staat, naast het muziek maken op een niveau dat bij ons past en dat ruimte laat voor ontspanning en plezier. Onze bijdrage aan de levendigheid van het dorp komt tot uiting in onze muzikale aanwezigheid bij verschillende activiteiten. Het Feniksorkest staat onder leiding van dirigent Rudi Ronsmans en omvat 65 muzikanten. Daarnaast kan het orkest steeds rekenen op de inzet van een grote groep vrijwilligers en vrienden.