Virtueel Museum Grimbergen

Cultuur (Computermuseum Bull)
 


Het computermuseum Bull ging open in 2012. De bezoekers ontdekken een indrukwekkende collectie oude toestellen en ontvangen van de gids een passende uitleg.
Het museum is enkel op afspraak toegankelijk op donderdag, dit voor groepen, van maximum 12 personen. Reservatie bij de heer Michel Roevros 0496.87.14.00
michel.roevros@gmail.com 

Geschiedenis van de Bull-fabrieken in Europa.

Ze ontlenen hun naam aan de Noorse ingenieur Frederik Rosing Bull. Deze heeft aan de wieg gestaan van het ponskaartensysteem, in de twintiger jaren van de twintigste eeuw met een eigen Bull-code. Hij week daarmee af van het toen populaire Hollerith-code van Herman Hollerith. Met zijn patenten werd in 1931 in Frankrijk de Compagnie des machines Bull opgericht. In relatief korte tijd werd het ťťn van de grootste fabrikanten van mainframe computers. In Nederland werd in 1954 Bull Nederland opgericht.

Omstreeks 1964 was Bull-Nederland promotor van verschillende mainframe computers, zoals de serie 300, de Gamma ET en de Gamma 30. Het laatstgenoemde getransistoriseerde apparaat was een elektronisch informatieverwerkend systeem met een 6 bits-structuur met een snelheid van 30 milliseconden per instructie. De programmeertaal werd met een assembler van Amerikaanse makelij omgezet in machinetaal. Het werd ontwikkeld voor ondernemingen waarvoor het ponskaartensysteem ontoereikend was. Programmeurs streefden naar tijdsefficiŽnte programmering zodat een taak zo snel mogelijk elektronisch verwerkt werd, zonder dat het programma onbegrijpelijk werd voor opvolgende programmeurs.

Computermuseum Bull
Wolvertemsesteenweg 40
1850 Grimbergen

Bron: Wikipedia