Virtueel Museum Grimbergen

Cultuur (Cultuurcentrum)
 


Cultuurcentrum

In mei 1973 kon, in aanwezigheid van cultuurminister Rika De Backer het cultuurcentrum van de gemeente Strombeek-Bever geopend worden. Strombeek telde doen circa 11.500 inwoners. Men opteerde voor een polyvalent gebouw inclusief theater- en filmzaal met een capaciteit van 365 zitplaatsen en loges van de acteurs. Verder een grote exporuimte, een cafetaria, een grote keuken, een vergaderzaal, een luisterkamer, een kleuterhoek en knutselateliers.
De norm was ook dat het gebouw onderdak zou geven aan een moderne bibliotheek met een capaciteit van 30.000 tot 50.000 boeken, leeszaal en een collectie fonoplaten. Deze openbare bibliotheek was in 1972 een nieuwe gemeentelijke dienst geworden en het C.C. een VZW.
De luisterkamer ging van de bibliotheek over naar het C.C.

De bouw verliep niet van een leien dakje. Men kon het probleem van de vochtige turfgrond oplossen door een groot aantal kelders te bouwen.
In het najaar van 1973 mocht men spreken van een overweldigend succes. De grote inzet van directeur Isi Moyson en medewerkster Helene Burke was hier niet vreemd aan. Wat later voorzag men ook in taallessen en vele verenigingen ontdekten de weg naar het C.C.
Ingevolge de wens van het ministerie kwam een, beeldhouwwerk van Marc Verstok00t op de binnenkoer tussen het C.C. en de bibliotheek. Later zou men het metalen beeld verplaatsen naar de vijver rechtover de ingang.

(hn)