Virtueel Museum Grimbergen

Bekende personen (Nees, Vic)
 

 
Nees, Vic (Victor)
° Mechelen, 8 maart 1936  † Vilvoorde, 14 maart 2013

Ereburger van Grimbergen, lid van de Koninklijke Vlaamse Academie van België, groot-officier in de Leopoldsorde.

Nees is een Belgisch componist en dirigent. Hij is de zoon van de Mechelse beiaardier en componist Staf Nees.

Hij kreeg de liefde voor muziek mee van zijn vader al in zeer jonge jaren. Tussen 1948 en 1958 verving hij zijn vader, wanneer hij op concertreis was, vaak aan het orgel van de Mechelse Onze-Lieve-Vrouw van Hanswijk-basiliek. Tijdens zijn schooljaren aan het college in Mechelen zong hij in het koor van de Sint-Romboutskathedraal. Na een jaar Letteren en Wijsbegeerte aan de Katholieke Universiteit Leuven, trok hij naar het Koninklijk Vlaams Conservatorium Antwerpen waar hij de eerste prijzen harmonie, contrapunt, fuga en compositie behaalde bij onder meer Marcel Andries, Flor Peeters, Renaat Veremans, Lodewijk Mortelmans en Jean Decadt. Hij behaalde er tevens de prijs Albert De Vleeshouwer in Flor Peeters' compositieklas. Met een regeringsbeurs is hij zich daarna gaan vervolmaken in koordirectie bij Kurt Thomas aan de Hochschule für Musik te Hamburg. In 1964 werd hij er laureaat van de "Meisterkurs für Chorleitung".

Vanaf 1961 is Nees verbonden geweest aan de Belgische Radio en Televisie (BRT, thans VRT), eerst als producer voor koormuziek en vanaf 1970 tot 1996 als dirigent van het radiokoor. Van 1961 tot 1969 leidde hij het Vokaal Ensemble Philippus de Monte te Mechelen en het Ter Kamerenkoor (1963-1965) te Brussel.

Vic Nees is een veelgevraagd jurylid bij nationale en internationale koorwedstrijden zoals in Arezzo, Arnhem, Cork, Maasmechelen, Malta, Neerpelt, Tours-sur-Marne, Trente en Varna.

Buiten enkele kamermuziekwerken voor strijkers en blazers is zijn compositorisch werk uitsluitend gewijd aan de vocale muziek. Hij is auteur van talrijke artikels over musici en koormuziek. Vic Nees werd in 1994 verkozen tot corresponderend lid en in 1998 tot werkend lid van de Koninklijke Vlaamse Academie van België voor Wetenschappen en Kunsten. Hij ontving taal van prijzen en onderscheidingen waaronder in 1973 de "Eugène Baie-prijs" van de provincie Antwerpen voor zijn volledige koormuziek, in 1990 de AGEC-prijs (Arbeitsgemeinschaft Europäischer Chorverbände) voor zijn koorcomposities en in 1993 de Fugatrofee van de SABAM "Société d’Auteurs Belge – Belgische Auteurs Maatschappij".

In 1995 ontving hij de Visser-Neerlandiaprijs en de Vondelprijs, in 2000 de "erepenning van de Marnixring" in in 2004 de "Klara Carrièreprijs".

Hij componeerde missen, oratoria, cantates en andere kerkmuziek, dit vanaf 1958. Hij schreef ook een wereldlijke cantate en werken voor koor, liederen en werken voor orgel en eveneens voor piano.

In 2005 was hij ook één van de kandidaten op de titel De Grootste Belg, maar haalde de uiteindelijke nominatielijst niet en strandde op nr. 536 van diegenen die net buiten de nominatielijst vielen. In 2012 zou het gemeentebestuur van Grimbergen hem de titel van ereburger toekennen
 


Nees Vic

Nees Vic