Virtueel Museum Grimbergen

Musici (Verdegem, Stefaan)
 

 

Verdegem, Stefaan
° Lokeren op 6 november 1963

studeerde hobo en barokhobo bij Paul Dombrecht en Marcel Ponseele aan de Conservatoria van Brussel en Gent, en behaalde een hoger diploma hobo, eerste prijzen barokhobo, kamermuziek en Engelse hoorn, en een Meestergraad in de historische uitvoeringspraktijk. Gedurende zijn studiejaren ontving hij de prijs ‘Crescendo’ voor jonge getalenteerde musici.

Hij vervolmaakte zich bij Thomas Indermühle (D) voor de moderne hobo, en bij Michel Piguet (CH) en Ku Ebbinge (NL) voor de barokhobo. Deze laatste introduceerde hem bij het Haydn Sinfonietta Wien. Met dit Weense ensemble nam hij de integrale divertimenti en ouvertures van Joseph Haydn op voor het label Koch-Schwann. Vele van deze divertimenti kwamen voor het eerst op de plaat.

Als all-round musicus combineerde hij een aantal jaar een actieve free-lance carrière op de barokhobo met de job van solo Engelse hoorn bij het Koninklijk Filharmonisch Orkest van Vlaanderen (deFilharmonie). Met dit orkest toerde hij doorheen Europa en maakte verscheidene CD-opnamen.

Sinds de laatste 15 jaar focust hij zich voornamelijk op de historische instrumenten. Hij werkt regelmatig samen met Il Gardellino, Collegium Vocale, Il Fondamento, Les Musiciens du Louvre, B’Rock, Les Talens Lyriques en Concerto Köln. Met deze ensembles bereisde hij de continenten en maakte een 50-tal CD-opnamen voor de labels Erato, Harmonia Mundi, Ricercar, Accent en Passacaille.

Met het Concerto Köln en Anima Eterna exploreert hij het 19de en 20ste-eeuwse repertoire op historische instrumenten. Gezien zijn vroegere ervaring wordt hij dan ook vaak gevraagd als specialist Engelse hoorn en heeft hij een groot deel van het orkestrepertoire voor dit instrument – van Rossini tot Poulenc- op het podium gebracht en opgenomen.
Door op dit repertoire te focussen heeft Stefaan Verdegem dan ook een groeiende instrumentenverzameling. Hij geeft regelmatig lezingen over de 19de-eeuwse hobo en publiceerde in The Galpin Society Journal (UK), The Double Reed (USA) en Rohrblatt (D).

Naast zijn concerten is hij ook docent en onderzoeker aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel. In 2011 ontving hij de Darche-prijs voor zijn onderzoeksactiviteiten.

Stefaan Verdegem is sinds 1987 inwoner van Grimbergen. Hij gaf een aantal jaren les aan de muziekacademie en speelde verscheidene concerten in de Basiliek en in de kerk van Beigem. Wijlen zijn echtgenote Maryse Crol (1959-2018) was lerares muziekgeschiedenis van de muziekacademie en als dusdanig ook bekend in Grimbergse culturele kringen.

Serge Demol
 


Stefaan Vergegem

Stefaan Verdegem