Virtueel Museum Grimbergen

Bekende personen (Moortgat, Stany)
 

 
Moortgat, Stany
° Humbeek, 7 mei 1946

Een schrijver gaat altijd op avontuur in een onbekende wereld - en hoopt dat de lezer die herkent.

Tijdens mijn jeugd droomde ik er wel eens van schrijver te worden. Ik had overigens geen idee hoe je het zou moeten aanpakken om een boek te schrijven. Ik schreef wel af en toe enkele verhalen in een schoolkrantje Tijdens mijn professionele loopbaan vertaalde ik technische teksten. Dit werk was steeds in opdracht van een bedrijf of een openbare dienst. Na mijn pensionering ontmoette ik een man die mijn kinderdroom eindelijk in vervulling liet gaan. Zijn verhaal over wat hij tijdens de Tweede Wereldoorlog had meegemaakt, was zo boeiend en aangrijpend dat ik onmiddellijk aan de slag ging.

Stany Moortgat studeerde fotografie wat de basis vormde voor zijn loopbaan.

Tijdens zijn legerdienst kon hij zijn interesse voor de film niet verstoppen. Zo kreeg hij in 1965 de opdracht om een scenario te schrijven voor een informatiefilm over de M.A.N. polybrand voertuigen van het Belgische leger.

In 1966 werkte hij een tijdje als fotograaf bij Fotocom, een bedrijf voor publiciteitsfotografie. Het werk bestond hoofdzakelijk uit het maken van pack-shots voor advertentietijdschriften. Na drie maanden en een bijscholing keerde hij terug naar zijn oude liefde, de film. Het vak heeft hij geleerd bij Meuter-Titra een bedrijf voor klankbewerking van films, publiciteitspots en documentaires. Een job met veel afwisseling.

Na ekele jaren werd hij overgeplaatst naar de studio waar radioprogramma's werden gemaakt met als opdrachtgevers BRT en RTBF. Voor de BRT werkte hij mee aan het programma “Toost”. Voor het Cultuurkanaal van de RTBF Radio verzorgde hij in 1969 de geluidsmontage voor literatuur, opera en belcanto programma’s.

In 1981 ging hij van start met een eigen productiebedrijf Moortgat Audio-visual met als specialisatie bedrijfs- en trainingsvideo's. Tot 1994 maakte hij in opdracht verschillende videofilms.

Videoproducties: - Abimo - Mr. steam - Den Gulden Engel - Praten over veiligheid - New Mazda 121 - Still - Femont - De spellenmakers - Hunt for the fire and burglar Family - Expo+ Wonen - Omnium Tours - Spaar je rug - Het laatste arbeidsongeval e.a.

Audioproducties: - De Valseblunders naar een strip van Jean-Pol - Merçi Brussel - Pooltje de ijsbeer

Educatieve videoproducties: Vanaf 1995 tot 2005 produceerde hij in eigen beheer educatieve video's voor het basisonderwijs.

Van Graankorrels tot brood - De geschiedenis van de aardappel - De zuivel - Het verhaal van Joram - Water symbool van leven - Papier door de eeuwen heen - Betoverend glas - Het malen - De evolutie van het weefsel.
 


Stany Moortgat

Stany Moortgat