Virtueel Museum Grimbergen

Bekende personen (Lauryssens, Stan)
 

 
Lauryssens, Stan
°Antwerpen, 1946

Deze auteur schreef een kleine misdaadroman die zicht afspeelt in Grimbergen. De titel is “In de schaduw van de feniks”. Het boek verscheen in 2012 bij de bekende uitgeverij Manteau. Zowel het Grimbergs bier als de abdij spelen een belangrijke rol in het verhaal. Bij de aankoop van een aantal flesjes Grimbergen kon men het tweetalige boek gratis krijgen. De Franse titel is “Dans l’ombre du phenix”

Stan Lauryssens werkte begin jaren zeventig als redacteur van De Nieuwe Gazet/Het Laatste Nieuws. Daarna reisde hij als journalist de wereld rond en interviewde vele namen: de schrijvers Harold Robbins, Konsalik, Jack Higgins en Catherine Cookson. Hij ontmoette wereldreiziger Thor Heyerdahl, beeldende kunstenaars als Christo, Andy Warhol, Karel Appel en Salvador Dalí. In Duitsland voerde hij gesprekken met de overlevenden uit de Berlijnse bunker van Adolf Hitler: SS-lijfwacht Otto Günsche die het lichaam van de Führer verbrandde in een bomkrater, Leni Riefenstahl die de cineaste was van Hitler en Karl Dönitz die gedurende 22 dagen Hitler opvolgde als Führer van Duitsland. In het midden van de jaren zeventig publiceerde Stan Lauryssens eveneens nonfictieboeken, onder meer De man in de chacra, over zijn zoektocht in Zuid-Amerika naar nazi-oorlogsmisdadigers Martin Bormann en Josef Mengele.

De auteur woonde een tijd in Barcelona (1985-1992) en verhuisde dan naar Londen waar hij woont. Schrijven doet Stan Lauryssens in Antwerpen. Toen hij naar Spanje vertrok, hield Stan Lauryssens op met schrijven. In Spanje werd hij de enige buur van Salvador Dalí op de "montaña negra", de zwarte berg, en leerde hij de goede en kwade kanten van de kunstenaar kennen. Hij schreef hierover in Dalí en ik dat in het Engels als serie verscheen in de Mail on Sunday, een Engelse zondagskrant. Dalí en ik wordt door Andrew Niccol in samenwerking met de Amerikaans-Duitse filmmaatschappij K5Film verfilmd; Dali & I: The Surreal Story (een eerdere werktitel was Genuine Fake, echte namaak). Voor de titelrol van Dalí is Al Pacino aangezocht.

In het Engels schreef Stan Lauryssen The Man Who Invented the Third Reich ("De man die het Derde Rijk uitvond") waarmee hij de man uit de vergetelheid haalde die in 1923 het boek Das dritte Reich schreef maar door Hitler vakkundig werd gelikwideerd. The Man Who Invented the Third Reich verscheen in Groot-Brittannië, de Verenigde Staten, Frankrijk, Italië, Polen en Japan.

In 2001 publiceerde Stan Lauryssens Mijn heerlijke nieuwe wereld – Leven en liefdes van Maria Nys Huxley, over het leven van het Vlaamse meisje Maria Nys dat de echtgenote werd van de beroemde Engelse schrijver Aldous Huxley. Mijn heerlijke nieuwe wereld speelt zich niet alleen af in Vlaanderen maar ook in Oxford, Londen, Florence en vooral in Hollywood, met als medespelers Charlie Chaplin, Igor Stravinsky, Marlene Dietrich en Greta Garbo. Fragmenten uit het boek werden eveneens in het Engels als serie in de Mail on Sunday gebracht. De Vlaamse filmregisseur Caroline Strubbe bewerkt Mijn heerlijke nieuwe wereld tot een film.

Zwarte sneeuw is de eerste thriller van Lauryssens. Het boek werd bekroond met de Hercule Poirotprijs 2002 voor de spannendste roman van het jaar. Zwarte sneeuw is tevens de eerste aflevering van een reeks moordromans met in de hoofdrollen de commissaris en enkele speurders van de Antwerpse moordbrigade, een seriemoordenaar—in het zwart gekleed—die tussen vervallen huizen sluipt, Sandra alias Miss België, en een weemoedige stem die Que Sera, Sera zingt.

Bibliografie
 • De Flandriens (Uitgeverij De Goudvink, 1973 )
 • Dalí en ik
 • Dode lijken (Uitgeverij Manteau, 2003)
 • Rode rozen (Uitgeverij Manteau, 2004)
 • Doder dan dood (Uitgeverij Manteau, 2005)
 • Bloter dan bloot (Uitgeverij Manteau, 2005)
 • Geen tijd voor tranen (Uitgeverij Manteau, 2006)
 • Wie vroeg sterft (Uitgeverij Manteau, 2007)
 • Bloedrozen, de Dalí Killings (Uitgeverij Manteau, 2009)
 • Moord op de Kalmthoutse Heide (Van Halewyck, oktober 2011)
 • Alle dagen curry en seks op zondag (Uitgeverij Manteau, 2012)
 • Lotte, 17 jaar, blond, blauwe ogen (Uitgeverij Manteau, 2012)
 • In de Schaduw van de Feniks (Uitgeverij Manteau, 2012) In opdracht van de brouwerij van Grimbergen.