Virtueel Museum Grimbergen

Musici (Demol, Serge)
 

 
Serge Demol
° Ukkel, 12 december 1949

Startte als 15-jarige drummer in skiffle-groep (the Satyrs) van oudere broer Freddy.
Volgde inmiddels piano opleiding gedurende 4 jaar, en componist en tekstenschrijver aangesloten bij Sabam.

Werd zanger in de sixtiesgroep Buddy & The Shamrocks, speelden in 1967 het voorprogramma van de Britse groep The Kinks. Eerste singel “What kinda man” haalde even later de top10 in de Franstalige hitlijsten.

Volgde uitgebreide concertenreeks.
Vormde in 1970 samen met gitarist Firmin Michiels en drummer Ton Derricks (NL) de groep Pendulum. Ton werd vervangen door gitarist Erik Van Neygen (later met Sanne) en bassist Misj Verbelen ( nu bij Raymond van het Groenewoud) Ze wonnen in september de 2de prijs op het Skiffle festival te Hove bij Antwerpen.

Serge schreef het lied “It’s a beautiful day” en dank zij ook de pedalsteelgitaar van Tuur Huysvelt scoorden ze in mei/juni 1971 als nummer 11 op de BRT-top 20. Sedert is het liedje een evergreen voor elke lente…

Na de singel “Early morning rain” gingen Erik , Misj en Tuur hun eigen muzikale weg, Anthony Aussems kwam Pendulum vervoegen en met de Britse bassist John Colston ( uit The Casuals, hit “Jesamine”) en Jelle Nachtergaele vormden ze Pendulum 2.

Ze sloegen opnieuw de meerstemmige weg in van The Byrds en the Flying Burrito’s. Na een singel, met gitarist Karel Foubert en Michel De Smet aan de fiddle, “ namen ze bij Parcifal (Brugge) de elpee Transit first Ride op, met Simon Schrimpton Smith aan de gitaren. Om dan in 1981 met een “derničre” optreden af te ronden in de Brusselse Ancienne Belgique, voor 800 countryfans.

Was van mei '81 tot eind 1989 lid van het Gregoriaans abdijkoor van Grimbergen, en zong met hen, na bijzondere repetities onder leiding van Vic Nees, in de Steurbout-studios te Gent drie elpees in met gregoriaanse zangen : 'Advent en Kerst', 'Pasen' en 'Hemelvaart en Pinksteren'.

Serge en Misj organiseerden een reünie van de Pendulum originals (na 25 jaar!) in de Tommenmolen te Grimbergen. In 2008 kwamen een aantal oudleden weer samen om 35 jaar jeugdhuis Plekpot te Diegem ( hun 2de repetitielokaal) mee te vieren, met een gesmaakt muzikaal overzicht van hun loopbaan. Sedert treden Serge en zijn groep elk jaar her en der op tijdens een lentereünie en een najaarsconcert, onder de naam Pendulum Reunion Band. Vooral hun meerstemmige nummers in stijl van The Eagles en Crosby,Stills & Nash zijn voltreffers!

Verdere info : Muziekarchief Vlaanderen, Belgische groepen,
en Pendulum Reunion Band / MySpace.