Virtueel Museum Grimbergen

Bekende personen (Teirlinck, Herman)
 

 
Teirlinck, Herman
° Sint-Jans-Molenbeek, 1879 - † Beersel 1967

Herman Teirlinck en zijn vriend Karel van de Woestijne gingen vaak wandelen naar Grimbergen. In een brief van 12 augustus 1913 aan zijn vriend vertelt hij hoe de paters een nieuwe prelaat krijgen in dit “ fraaie dorp van rijke boeren. Het was vooral het nieuwe orgel in de kerk die hem naar Grimbergen lokte.

In zijn roman “De nieuwe Uilenspiegel” heeft hij het nogmaals over het schone dorp Grimbergen en vertelt “hoe naast het dorp een grote stille vijver ligt te dromen in een krans van wilgen en elzen. Daar rusten de woonwagens met Thijl, Daniël de heilige en Pijke-zeven”

Teirlinck was romancier, toneelauteur en dichter. Hij was eveneens boekbandontwerper.
Voor uitgeverij van Dishoeck in Bussum ontwierp hij 12 boekbanden. Hij was ook leraar aan het Koninklijk Hof en adviseur voor kunst van drie koningen, Albert I, Leopold III en Boudewijn. Teirlinck kreeg veel belangrijke prijzen. In 1925 - Staatsprijs voor toneel- letterkunde, voor “De man zonder lijf”. In 1928 - Staatsprijs voor toneelletterkunde, in 1950 de Grote vijfjaarlijkse staatsprijs voor Vlaamse letterkunde voor zijn gehele oeuvre en in 1956 de Prijs der Nederlandse Letteren. Hij werd viermaal doctor honoris causa: aan de universiteit van Brussel (1938)aan de universiteit van Amsterdam (1947) aan de universiteit van Luik (1954) en aan de universiteit van Gent (1959)
 
 
Herman Teirlinck

Herman Teirlinck