Virtueel Museum Grimbergen

Musici (D'Hooghe Kamiel)
 

 
D'Hooghe Kamiel
° Beveren-Waas, 17 november 1929  † Grimbergen, 23 december 2021

Hij was een bekend internationaal organist. Hij studeerde aan het Koninklijk Muziek- conservatorium van Antwerpen behaalde hij het Hoger Diploma Orgel met de grootste onderscheiding. In 1955 was hij eerste in de internationale orgelwedstrijd.

Van 1946 tot 1950 fungeerde hij als orgelist van de Sint-Laurentiusparochie van Verrebroek. het jaar nadien was hij organist van de Sint-Salvatorskathedraal van Brugge,. Daar zou hij later de eerste Internationale Orgelweek organiseren die opgenomen werd in het Festival Musica Antiqua, Het daaropvolgende jaar adviseerde hij de eerste Internationale Klavecimbel week. Voor de orgelconcours in 1964, 1967, 1970 en 1973 zetelde hij in de jury.

Van 1964 tot 1967 was hij directeur van de Stedelijke Muziekacademie Adriaan Willaert in Roeselare en van 1967 tot eind 1994 directeur van het Brussels conservatorium. Als docent orgel aan het Lemmensinstituut en het Conservatorium Maastricht vormde hij vele organisten in binnen- en buitenland. Hij gaf concerten in binnen- en buitenland en was een jurylid op internationale concours.

In de Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen deed hij zeer veel voor het behoud van het historisch orgelerfgoed. Op zijn initiatief werd in 1978 het tijdschrift Orgelkunst opgericht. Hij lag ook aan de basis van de oprichting van de vzw Orgel in Vlaanderen. Na 1994 werd hij organist aan de abdijkerk te Grimbergen en erevoorzitter van Orgelkunst vzw

Als orgelspecialist lag mee aan de basis van het eerste artisanaal gemaakte orgel in Vlaanderen (abdij van Male, 1972), het eerste Bach-orgel in Brugge (Sint-Gilliskerk, 1976), het eerste Sweelinck-orgel (1981) het eerste nieuw Zuid-Nederlands orgeltype in barokke stijl (2000) in Grimbergen. In zijn discografie ziet men plaatopnamen door Philips, Decca, Arcophon, CBS, Documentatiecentrum Veurne en René Gailly gerealiseerd. Hierbij werden verschillende historische orgels op plaat gezet (Stalhille, Denderbelle, Aspelare, Nederzwalm, Onkerzele, Impde-Wolvertem, Moere, Haringe, O.-L.-V.- St.-Pieters Gent en Vlaardingen).

D'Hooghe is samensteller, auteur en coauteur van boeken en artikels en publicaties over het orgel, waaronder: Het rococo-orgel in Vlaanderen (1972), West-Vlaamse Orgelklanken (1997), Hedendaagse artisanale muziekinstrumentenbouw in Vlaanderen (1999) Over orgels in de lage landen (2001). Hij is tevens de eerste musicus die de Prijs van de Vlaamse Gemeenschap (1988) ontving. Paus Johannes Paulus II benoemde hem in 1999 tot Ridder in de Orde van de Heilige Gregorius.