Virtueel Museum Grimbergen

Musici (Cro Magnon)
 

 
Cro Magnon

Cro Magnon is een Belgische muziekgroep. De groep speelt een cross-over van jazz, funk, rock, kamermuziek en eigentijds klassiek. De band ontstond in 1983 met als bezieler multi-instrumentalist Geert Waegeman, wou vooral een eigen muzikaal kader, en speelde wat zij noemen "Urban Chamber Music". Het eerste optreden was in ’83 in de Ridderhoeve in Grimbergen. De groep repeteerde in de beginperiode in de scoutslokalen, in de Charleroihoeve of bij de muzikanten thuis in Grimbergen en Wemmel.

De eerste cd “ Zapp” verscheen in 1991 in eigen beheer en werd in 1992 door Carbon 7 overgenomen. Pas vijf jaar later, in 1997, verscheen opvolger Bull? bij het label Lowlands. De groep kende op gebied van bezetting een wisselwerking met andere bands als Fukkeduk, X-Legged Sally en De Legende. In 2001 componeerde Cro Magnon met de folkgroep (BUB) een programma voor het Brosella folk- en jazzfestival en in 2003 werd de Brosella Suite op cd uitgegeven.
De groepsleden waren : Geert Waegeman - keyboards, sampling, viool en elektrische gitaar; Stefan Coltura viool . Koen Van Roy - sopraan-, alt- en baritonsaxofoon; Rik Verstrepen - viool, keyboards. In de eerste bezetting speelde Filip Coltura op bas, en werd dan vervangen door Rudy Mollekens.

Discografie

  • 1992 “Zapp” op Carbon 7
  • 1997: Bull?
  • 2003: Brosella Suite (met (BUB)

Cro Magnon in de database van Allmusio De groep leverde ook bijdragen aan de cd’s De Liedboeken 1 en 2, van BRT1. (J.F. Willems en E. De Coussemaker)

Zich voortdurend blijven vernieuwen en spelen met enthousiasme en energie is de boodschap, hedendaags van aanpak en ver van academisch maakwerk. Waarbij kleinschaligheid een norm is en ze het publiek graag zo dicht mogelijk rond het podium hebben. Inmiddels heeft Geert Waegeman een uitgebreide sololoopbaan achter de rug en die vindt u terug op een aparte CV.

Anno 2012 is Cro Magnon een kwartet, met Chris Carlier aan de electrische bas en contrabas Stefan Coltura: viool, speelgoed en mondharp, Koen Van Roy: saxofoon en clarinet, Geert Waegeman: viool, akoestische en electrische mandoline, keyboards en mondharp. De groep bestaat volgend jaar 30 jaar en plant dan ook de uitgave van een nieuwe CD en ondermeer ook een concert in thuishaven Grimbergen

SD
 


Cro Magnon