Virtueel Museum Grimbergen

Bekende personen (Yperman, Chris)
 

 
Yperman, Chris
°Merksem, 11 augustus 1935

Deze letterkundige woonde meerdere jaren te Strombeek. Ze schrijft zowel romans als poëzie, toneelstukken en –bewerkingen. Chris Yperman debuteerde in 1954 met gedichten in “De Meridiaan” onder impuls van de dichter en essayist Erik van Ruysbeek.

Zij kwam vooral in de belangstelling met haar eerste roman, Een heel klein scheepje (1959), waarin sommige critici invloed van Françoise Sagan (Bonjour tristesse) meenden te herkennen.
In 1970 debuteerde ze als toneelschrijfster met ‘Twee dames’ voor het Brussels Kamertoneel.
Vaak liet en laat zij zich inspireren door de kunstwerken van Roel D’Haese, haar overleden echtgenoot. Zo schreef ze in1971 een bundel gedichten onder de titel “49 sculptures” bij gouden beeldjes van Roel d’Haese. Zij nam meerdere keren deel aan De Nacht van de Poëzie en geniet al jaren grote faam in de literaire wereld.

In 1997 verscheen dan “Kaddisj voor Roel”. Het zijn 15 rouwgedichten ter nagedachtenis van haar man, de beeldhouwer Roel d’Haese, die in 1996 overleden was. Niemand minder dan Hugo Claus schreef de inleiding “Mijn vriend” en een gedicht “voor Roel”. Het boek is geïllustreerd met 54 droedels, vluchtige tekeningen van Roel D’Haese.

2005: In de Canvas-serie “Week van Liefde” had Wim Opbrouck een uitgebreid gesprek met Chris Yperman over de liefde.
 
 
Chris Yperman

Chris Yperman Foto Anton WILSENS