Virtueel Museum Grimbergen

Musici (Jacobus Hendricus (Bob) Davidse)
 

 

Jacobus Hendricus (Bob) Davidse

Geboren te Berchem op 26 juli 1920 – overleden te Antwerpen op 16 februari 2010, was een Vlaams presentator, zanger en gitarist. Hij stond beter bekend onder zijn koosnaam Nonkel Bob, het pseudoniem waarmee hij tijdens de jaren '50 en '60 diverse kinderprogramma's op de BRT presenteerde. Als zanger staat hij vooral bekend om het lied "Vrolijke Vrienden".

Davidse was van Zeeuwse afkomst. Hij begon reeds voor de oorlog (1940-1945) als zanger toen hij nog scout en welpenleider was bij de 8ste VVKS-groep Padvinders van Sint-Stanislas te Berchem. Tijdens de 2de wereldoorlog was hij met zijn gitaar ook een tijd op de vlucht als straatzanger. De zangboekjes met gitaarakkoorden die hij uitgaf zijn nog steeds vermaard in Vlaanderen. Vele latere beroemdheden hebben er gitaar mee leren spelen. Hij trouwde in 1944 met Annie Vermeulen, met wie hij een zingend duo vormde. Op 31 juli 1955 kreeg hij een zoon, de latere stemcoach David Davidse.

Hij was van 1955 tot 1985 onder de naam Nonkel Bob de presentator van jeugdprogramma's op de Vlaamse televisie, co-presentatrices waren tante Paula (Paula Semer), tante Lieve (Lieve Simoens), tante Rita, tante Berta en tante Ria (Mimi Peetermans) en Tante Terry (Terry Van Ginderen) met Kraakje.

In 1955 zocht de toenmalige NIR presentators voor het eerste jeugduur op de tv Kom toch eens kijken. Het werd Bob Davidse, samen met Paula Semer. Bob deed onmiddellijk een oproep om een club te stichten, de zogenaamde Tv-Ohee Club. Het werd een overdonderend succes, tot 55.000 leden. De bekendste liedjes van Davidse waren Vrolijke Vrienden (1958) en Annemarie (1968). Later werd het programma omgedoopt tot TipTop en kreeg Davidse assistentie van Zaki en Kris Smet. Nonkel Bob was een van de uithangborden van de Melkbrigade, een campagne om de jeugd aan te zetten meer melk te drinken. Een kleine anecdote: Op 18 oktober 1964 traden The Rolling Stones voor het eerst op in ons land. Ze werden daarbij voor Tienerklanken, een programma voor kinderen en tieners, door niemand minder dan nonkel Bob en tante Terry geïnterviewd! “The Beatles die kénde ik een beetje,” zei nonkel Bob. “Tenslotte schreven zij ook melodieuze liedjes, maar The Stones waren tot dan toe aan mij voorbijgegaan. Toen ik ze voor het eerst ontmoette in het Sheraton Hotel op het Rogierplein moest ik aan hun impressario vragen wie wie was. Maar ik had de indruk dat hij met mijn voeten aan het spelen was.” Een journalist vroeg aan Bob Davidse :
- Hij toonde je Brian Jones en zei dat het Mick Jagger was en dat soort grappen?
“Nee, zo erg was het gelukkig niet, maar hij zei me bijvoorbeeld dat de drummer (Charlie Watts) alles verzamelde dat met Napoleon te maken had. Dus ik stel hem daarover een vraag op antenne en die jongen viel helemaal uit de lucht”
- En het optreden zelf?
“Luid! Ongelooflijk! Vooral die bassist (Bill Wyman). Onze klankmannen waren bang dat hun microfoons zouden stukspringen. Maar de fans die vonden het prachtig natuurlijk. Die schreeuwden zelf trouwens ook een hoop decibels bijeen!”

Bob Davidse woonde van 17 april 1969 tot 3 september 1993 in de Grote Winkellaan te Strombeek, vlakbij het sportcentrum Vertommen. Hij was in die periode producer Jeugd van de BRT-televisie en stond aan de wieg van de jeugdseries Merlina, Carolientje en kapitein Snorrebaard en Stad op stelten. In 1985 ging hij met pensioen.

Hij had ook een gastrol in FC De Kampioenen gespeeld in 1996 als Sinterklaas.
Vanwege zijn erg hoge leeftijd kwam hij tijdens de laatste jaren van zijn leven niet meer op de televisie. Zijn laatste openbare optreden op televisie dateerde van 2003, bij het feest van “50 jaar Vlaamse tv”. Toen was duidelijk merkbaar dat hij hardhorend was.

Op 9 augustus 2009 stond Davidse nog een keer op het podium voor 40.000 mensen tijdens het meezingspektakel “Antwerpen Zingt” . Begin februari 2010 werd hij na een korte ziekte in het Erasmusziekenhuis te Borgerhout geopereerd.

Op woensdag 17 februari vernam Vlaanderen dat Bob op 89-jarige leeftijd overleden was. De uitvaartplechtigheid van Bob Davidse in de Antwerpse Onze-Lieve-Vrouwekathedraal werd op donderdag 25 februari live uitgezonden op ATV. Het Nieuwsblad pakte voor zijn lezers enkele dagen later uit met een gratis ceedeetje van “Vrolijke vrienden”.

Bron: De Rode Loper
 


Bob davidse en tante Ria

 

Bob Davidse

 

Tante Terry en nonkel Bob