Virtueel Museum Grimbergen

OORLOGEN: van de Middeleeuwen tot 1940-45
 

 

1940-1945: Oorlogsfeiten

Hitler streefde naar overheersing van de wereld maar wist dat een totale controle onmogelijk was. Europa onder zijn bewind brengen was zijn directe doel toen hij de oorlog begon maar daarvoor al had hij landen ingeljfd. Direct daarna begon hij met de bezetting van onder andere de Benelux.

Spanje speelde een bedenkelijke rol. Franco was er aan de macht en was eveneens een onderdrukker. Hitler had een hekel aan hem omdat Franco geen echte bondgenoot wilde worden en de bergen een inval in Spanje in de weg stonden.

Ingelijfd door Duitsland werden:
Oostenrijk, Polen en TsjechiŽ

Bezet werden:
AlbaniŽ, BelgiŽ, Denemarken, Frankrijk (zie ook bij bondgenoten), Griekenland, JoegoslaviŽ (gedeeltelijk) Nederland, Noorwegen, Rusland (gedeeltelijk)

Bondgenoten:
Bulgarije, Finland, Frankrijk (het zuiden), Hongarije, ItaliŽ, KroatiŽ, RoemeniŽ, Rusland (todat ze zelf werden aangevallen door Hitler), Slowakije

Neutraal waren:
Portugal, Spanje, Turkije, Zweden, Zwitserland

Hoewel RoemeniŽ zich vrijwillig aansloot bij de nazi's leverde dat het land niet veel op, naar schatting 800.000 Roemenen (ruim de helft waren Joden en zigeuners) werden door de Duitsers vermoord. Het enige land waar geen slachtoffers vielen was Zweden.