Virtueel Museum Grimbergen

Grimbergen (Biografie Marcus Aurelius)
 


Biografie van keizer Marcus Aurelius

Marcus Aurelius (Latijn: Marcus Aurelius Antoninus Augustus) (Rome, 26 april 121 - Vindobona of Sirmium, 17 maart 180)

Hij regeerde van 161 tot 180 over het Romeinse rijk. Marcus Aurelius behoorde tot het geslacht der Antonini. Meteen na zijn aantreden stelde hij Lucius Verus (161-169) als co-keizer aan. Aurelius was de laatste van de "Vijf Goede Keizers".

Tijdens zijn heerschappij versloeg het Romeinse Rijk het nieuw leven ingeblazen Parthische Rijk; Aurelius' generaal, Avidius Cassius, plunderde de hoofdstad Ctesiphon in 164. Aurelius bevocht met succes de Marcomannen, de Quaden en de Sarmaten tijdens de Marcomannenoorlog, maar de Germaanse dreiging begon een realiteit te vormen voor het keizerrijk. Een opstand in het oosten onder leiding van Avidius Cassius werd meteen onderdrukt.

Marcus Aurelius werd gezien als een toonbeeld van een rechtvaardig en menselijk heerser, die de voor-christelijke Sto´cijnse deugden van Rome belichaamde. Ta eis heauton, een werk van Marcus Aurelius, geschreven in het Grieks terwijl hij op veldtocht was tussen 170 en 180, wordt nog steeds als een literair monument vereerd voor de filosofie van dienst en plicht.

bron: Wikipedia


Marcus Aurelius

Marcus Aurelius