Virtueel Museum Grimbergen

Brand in de abdijkerk
 


In de lange geschiedenis van de abdij en de abdijkerk vormt 10 februari 1993 een zwarte bladzijde. Toen woedde een kort, maar hevige brand.


"Die dag herinner ik me nog erg goed" verteld pastoor Gereon Van Boesschoten. Ik was bij kardinaal Danneels in Mechelen, toen ik telefoon kreeg dat de kerk in brand stond. De kardinaal zei: "Rijd maar niet te vlug, je kunt toch niet zelf blussen". Maar natuurlijk heb ik wel wat te vlug gereden. In mijn verbeelding zag ik de vlammen al door het dak, maar zo erg was het gelukkig niet.

"Het was een woensdag, en er was oorlog in Kosovo", gaat de pastoor verder. "We hadden kledij, schoenen, medicatie en andere benodigdheden voor de bevolking in dozen en zakken verzameld. Die stonden in de kerk en zouden met vrachtwagens worden opgehaald. Een kind van tien jaar was in de kerk met kaarsjes aan het spelen. De kleren hebben op een of andere manier vuur gevat. Een oudere dame was in de kerk aan het bidden. Toen ze de brand opmerkte, is ze naar de politie gerend die toen nog aan de overkant van de kerk zaten. De brandweer van Vilvoorde werd verwittigd. Ze waren snel ter plaatse en het vuur was snel onder controle. Die jongens hebben schitterend werk verricht.

Ondanks het puike bluswerk was de schade toch aanzienlijk. "Er was veel rook- en waterschade. Alle voorwerpen in die hoek gingen verloren. De beelden van de biechtstoel werden vernield, en ook twee schilderijen gingen in de vlammen op. Ook de eikenhouten lambrisering werd beschadigd."

In 1997 werd de kerk een heel jaar lang gereinigd en gerenoveerd. Er werden twee nieuwe schilderijen gehangen en de biechtstoel werd gerestaureerd.

Bron: De Streekkrant, Wim Troch
 


Uitgebrande biechtstoel