Abdij en brouwerij
In het jaar 1128 bouwde de Heilige Norbertus in de Brabantse
gemeente Grimbergen een abdij voor de kloosterorde der Norbertijnen.
Naast de religieuze taken legden de paters zich toe op de kunst van
het brouwen. Samen met de afschaffing van het klooster tijdens de
Franse Revolutie verdween ook de brouwerij. Bij de latere
heroprichting van de abdij werd er geen brouwerij meer voorzien. De
abdij bestelde haar bier, met name het paasbier Optimo Bruno, bij
lokale brouwers.
In 1958 nam Brouwerij Maes contact op met de abdij met het voorstel
om het bruine bier dat in de brouwerij was ontwikkeld, te
commercialiseren onder de naam "Grimbergen." Tot 1978 werden
Grimbergen Dubbel en Tripel in de brouwerij te Waarloos gebrouwen.
Na die datum verhuisde de productie naar Brasserie Union in Jumet.
Sinds de sluiting van de vestiging in Jumet (2007) is de productie
verplaatst naar de Brouwerij van Alken.[8]
Een deel van de gebouwen van de Abdij van Grimbergen is sinds 1997
ingericht als abdijbiermuseum.
Sinds 2009 wordt Grimbergen ook geprofileerd voor gastronomisch
gebruik, als begeleiding van de maaltijd. In deze context werd een
20-centiliter Grimbergenglas geïntroduceerd alsook de Grimbergen
Selection in grote 75-centiliter flessen.
Momenteel zijn er 6 verschillende soorten
|
|
|