Virtueel Museum Grimbergen

Straffen, gevangenis
 


Van dieven , klaplopers en geboefte allerhande ... verlost ons Vilvoorde. Daar zijn de laatste jaren een aantal deugnieten uit onze parochie terecht gekomen, een precies getal ken ik niet.De Borgt, die geen al te goede naam had, was de belangrijkste leverancier. Zo raakt het dorp stilaan verlost van het gespuis dat er teveel was. Tot opluchting van pastoor Norbert Heylen, zo blijkt uit deze aantekening die hij maakte bij het overlijden van Petrus Allecaert in januari 1804.

Petrus Allecaert was in de 'Correctie' van Vilvoorde op 46-jarige leeftijd gestorven en er
begraven na acht maanden verblijf in de schitterende bandietenwoonst2 Een bandiet moet hij
wel geweest zijn! Waar haalde hij immers telkens weer de centen vandaan, die zo brandden in
zijn zak, dat hij ze er niet al te lang in kon houden? De man had altijd zo'n droge lever en
dorst, dorst ... Jarenlang niet werken en drinken ...? Verdacht van diefstal en roof, werd hij
van zijn bed gelicht en in Brussel voor de rechter geleid. Men kon geen bewijzen aanvoeren
maar de verdachte kon ook niet uitleggen hoe hij zijn gezin onderhield. Hij werd tot twee jaar
correctie veroordeeld. Tegelijk werden drie broers Van Assche, eveneens uit Grimbergen, tot
elk twee jaar correctie veroordeeld. En van hen stierf in het tuchthuis na vier maanden.
Enkele weken later werd Petrus Moons, ook 46 jaar oud, te Vilvoorde begraven na nauwelijks twee maanden opsluiting in de burcht. Ik weet niet wat zijn verdienste was om zo'n bijzondere eer waardig bevonden te zijn; het moet wel een uitzonderlijke verdienste geweest zijn. Moge hij de eeuwige rust vinden in de hemelse burcht.

In die dagen zei ook een andere Grimbergenaar, een zekere Van Cappelle, zijn medebewoners in Vilvoorde vaarwel. Dat was een notoire bandiet: hij leefde voortdurend in onmin met zijn vrouw en hij had een jong meisje verleid. Hij had een kind bij haar en toen ze weer zwanger was, zouden zij abortus hebben gepleegd. Zo werd toch verteld in het dorp.3 Het kwam ook de burgervader ter ore; die liet het koppel oppakken en beiden werden veroordeeld tot opsluiting in Vilvoorde. Kort nadien overleed de man. Moge de dode voor eeuwig genieten van de hemelse rust, ik hoop het voor hem.

Bron: Donjon