Virtueel Museum Grimbergen

Watermolen Grimbergen (Ter Borgtmolen)
 


De (Ter) Borgtmolen (genaamd naar zijn ligging in de Borgt) was een graanwatermolen tegen de grens met Vilvoorde. De Tangebeek liet het onderslagrad draaien. We vinden hem aangeduid op de Ferrariskaart van ca. 1775.

In de nacht van 4 juni 1839 was de Strombeke of Tangebeek na zware regenval verstopt in de doorgang onder de baan Aalst-Vilvoorde. De forse druk deed het stopsel springen, zodat het stromende water de vrije hand kreeg en een deel van de Borght overstroomde. De stroming was zo sterk dat de molen tot aan de grond weggerukt werd, een twintigtal huizen vernield waren en 74 mensen verdronken. De molen werd herbouwd.

Eigenaars na 1830:

  • voor 1830, eigenaar: Helman de Grimberghen graaf Louis Marie, te Brussel

  • 25.01.1870, erfenis: Helman de Grimberghen-Rogeros, secretaris van het gezantschap te Brussel (overlijden van Louis Helman de Grimberghen)

  • 04.12.1880, deling: Helman de Grimberghen burggraaf Roger Armand Oscar, eigenaar te Sint-Gillis (notaris De Ruydts)

  • ca. 1930, eigenaar: Lauwers-Van Cappellen Jan Frans, molenaar te Grimbergen (elektirsche graanmolen)

Na de eerste wereldoorlog nam een elektromotor het malen met waterkracht over. De laatste molenaar was Jan Frans Lauwers. Het molengebouw werd in 1939 gesloopt.

De molen was gelegen in de Borgt, Walravensstraat, Molenstraatje 1850 Grimbergen grens met Vilvoorde ten 2,6 km ten O v.d. kerk op de Tangebeek, kadasterperceel J183.

SD
 


Foto: Verzameling Ons Molenheem,
Verdwenen Belgische Molens