Virtueel Museum Grimbergen

Gemeentehuis (Grimbergen)
 


Gemeentehuis van Grimbergen.

Gemeentehuis met aansluitend de voormalige onderwijzerswoning en gemeentelijke jongens- school van 1905, naar ontwerp van architect Henri Jacobs (Schaarbeek), opgetrokken in eclectische stijl met neo-Vlaamse inslag.

Dit huidige gebouwencomplex werd als één geheel ontworpen en verving de onderwijzerswoning die dateert uit het begin van de 19de eeuw waarin een schoollokaal en lokaal voor de gemeenteraad. Blikvanger was het op de hoek gelegen gemeentehuis met de als toren uitgewerkte hoektravee. Rechts daarvan de onderwijzerswoning, met in het verlengde het éénlaags schoolgebouw, met vooraan een ommuurde speelplaats . (zie oude postkaart).
In 1911 werd de klassenvleugel met één bouwlaag verhoogd en in 1936, naar ontwerp van G. Van Campenhout uit Vilvoorde in dezelfde stijl met twee hogere traveeën uitgebreid.
In 1997 is het gemeentehuis grondig gerenoveerd en uitgebreid met een nieuw administratief centrum, naar ontwerp van het studiebureau W.J. en M.C. Van Campenhout. Bij de renovatie werden de reliëfs in de boogvelden verwijderd. De onderwijzerswoning is thans onderdeel van het gemeentehuis; de jongensschool herbergt de Gemeentelijke Academie voor Muziek, Woord en Dans.

Het gemeentehuis is een beeldbepalend hoekpand met markant uitgewerkte torenachtige hoektravee. Het is in 1905 opgetrokken in neo-Vlaamse-Renaissancestijl, naar het ontwerp van H. Jacobs, met drie + één afgeschuinde + één travee en twee bouwlagen onder gecombineerde leien zadeldaken gevat tussen zijtrapgevels. Baksteenbouw met gebruik van witte natuursteen voor onder meer de plint, de hoekstenen, muurbanden, venstermonelen en steigergaten, en blauwe hardsteen voor onder meer de kordons en lekdrempels.
De toegangspartij in de afgekante hoektravee is opgevat als een deels ingebouwde toren onder ingesnoerde leien spits bekroond door een achtzijdig opengewerkte dakruiter. Steekbogige deur voorafgegaan door een uitwaaierende hardstenen steektrap; op de verdieping een rechthoekig deurvenster met steekboogvormig boogveld en een smeedijzeren balkon op natuurstenen consoles; de kroonlijst wordt onderbroken door een oculus onder een pseudo ingesnoerde naaldspits.
De flankerende lijstgevels worden geritmeerd door brede steekboogvensters, op de verdieping met stenen kruisen en verdiepte borstwering.
Het houten schrijnwerk bleef bewaard, alsook de omlopende houten kroonlijst op klossen en onder de spits de houten korbelen met dropmotief op natuurstenen consoles.
Meerdere dakkapellen onder merkwaardige leien bedaking bestaande uit een combinatie van ingesnoerde naaldspitsen en zadeldaken.

Volledig aangepast interieur, waarbij enkel de trap en enkele binnendeuren bewaard bleven.
Gelijktijdig en in dezelfde stijl opgetrokken onderwijzerswoning, die onderkelderd is, met ongelijke travee-indeling en twee bouwlagen onder leien zadeldak, nok parallel aan de straat, met linker aandak en schouderstukken. Lijstgevel met rechthoekige vensters; de deur met bovenlicht in de derde travee is vervangen door een venster. Het reliëf op de doorlopende borstwering werd bij de laatste renovatie verwijderd.

Achteruitwijkende klassenvleugel met homogeen uitzicht ondanks de drie bouwfasen: namelijk in 1905, 1911 en 1936. Gecombineerde lijst- en trapgevel van zeven traveeën en twee bouwlagen onder rood pannen zadeldak, nok parallel aan de straat, in eclectische stijl met neotraditionele inslag. Baksteenbouw op een blauwe hardstenen plint met afzaat en verlevendigd door witte steen voor onder meer de muurbanden, hoekkettingen, aanzet- en sluitstenen. Breed risalietvormende zesde travee uitlopend op een trapgevel in de top met gevelsteen "1936". Rechthoekige, getoogde en rondboogvormige muuropeningen, al dan niet gekoppeld en voorzien van fijn geprofileerde metalen tussenstijlen. Vernieuwd aluminium schrijnwerk met quasi behouden indeling. Omlopende houten kroonlijst op modillons.

De voormalige speelplaats en bakstenen afsluitingsmuur zijn vervangen door parkeerplaatsen.

De voormalige tuin van de hoofdonderwijzer, gelegen achter de klassenvleugel, is sedert de recente uitbreiding van het gemeentehuis verhoogd, en ingericht als binnenplein.

Bron: Van Damme M. met medewerking van Debacker I. & Boekstal P. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Gemeente Grimbergen, Deelgemeenten Grimbergen, Beigem, Humbeek en Strombeek-Bever, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB4, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteur: Van Damme, Marjolijn
 


Gemeentehuis vroeger

 

 

 

 

 

 

 

 

Gemeentehuis nu