Virtueel Museum Grimbergen

Refugiehuizen
 


Het refugehuis te Brussel

Koningsstraat 14

De abdij kreeg in 1779 de gronden gratis. Het 18de-eeuwse "hotel Errera" (Errerahuis) werd gebouwd op gronden ter beschikking gesteld door het toenmalige Oostenrijkse bestuur onder keizerin Maria-Theresia. De gronden bevonden zich aan de rand van het toen nieuw aangelegde stadspark of Warande, in de classicistische Warandewijk.

Het was echter een ondankbare plaats om te bouwen wegens het grote niveauverschil. In 1781 kon de abdij een grote hoeveelheid bakstenen op de kop tikken. Deze kwamen van het pas gesloopte kasteel van Tervuren.

In 1782 was het gebouw voltooid dat ontworpen was door de Franse architect Guimard.
Het was een dubbele nieuwbouw en zou de oude refuge van de Korte Nieuwstraat vervangen (vandaag is dit de Kleerverkoperstraat – rue des Fripiers)
Wegens de zeer hoge bouwkosten zou de abdij meteen de 2 gebouwen verhuren.
De Brusselaars noemden het groot salon de ”balzaal van de paters”.

Na de Franse revolutie werd het gebouw als nationaal goed verkocht. Van 1813 tot 1856 was het eigendom van de rijke familie Hennesy.

In 1868 kwam de woning in bezit van Giacomo Errera, telg van een Venetiaanse bankiersfamilie. Deze familie bleef eigenaar van het neoklassieke / classicistische gebouw tot 1980. Na die datum werd het verkocht aan de Belgische staat. Het werd gebruikt als annex voor de Koninklijke Muziekacademie van Brussel.

Beschermd in 1983, stond het vanaf 1988 leeg en verlaten met alle nefaste gevolgen. In 1992 kocht de Vlaamse regering het gebouw aan om het in te richten als ambtswoning en ontvangstruimte. De restauratie startte in 1994 en werd vier jaar later beëindigd. Lambriseringen en parketvloeren werden gedemonteerd. De stabiliteit werd verbeterd, en konden de nodige voorzieningen i.v.m. verwarming, elektriciteit en informatica worden ingebouwd. Decoratieve gehelen van houtsnijwerk, stucwerk, gietwerk en messing werden hersteld. De gordijnen en wandbespanningen werden voorzien uit Lyonese damast- en lampasstoffen uit zuivere zijde. Het complex, waar in de voormalige bijgebouwen een conciërgewoning en een perszaal zijn ondergebracht, is beveiligd d.m.v. van kogelwerend glas en videobewaking.

Het Fenikssalon en de Grimbergenzaal zijn prachtig gerestaureerd.
Sindsdien is Hotel Errera de ambtswoning van de Vlaamse minister-president en de officiële ontvangstruimte van de Vlaamse regering. Hotel Errera is als monument geklasseerd. Het is een unicum als classicistisch gebouw, met een goed bewaard classicistisch interieur met een rijke binnenaankleding in Lodewijk XVI-stijl.
 

 

Refugiehuizen

Het refugehuis te Mechelen

Het refugehuis te Brussel

 

Refugehuis Brussel