Nieuwe Microbrouwerij te
GRIMBERGEN !!! Binnen de muren
van onze abdij wordt opnieuw bier gebrouwen !
Naast het commerciele abdijbier, dat Carlsberg en Alken Maes al
langer aan de man brengen is er nu een microbrouwerij in Grimbergen
Abdij en Brouwerij
In het jaar 1128 kwam de Heilige Norbertus van Gennep naar de
Brabantse gemeente Grimbergen om er een abdij voor de kloosterorde
der Norbertijnen mogelijk te maken. Dit op vraag van de heersende
familie Berthout. Naast de religieuze taken legden de paters zich
toe op de kunst van het brouwen. Samen met de afschaffing van het
klooster tijdens de Franse Revolutie verdween ook de brouwerij.
Bij de latere heroprichting van de abdij werd er geen brouwerij meer
voorzien. De abdij bestelde haar bier, met name het paasbier Optimo
Bruno, bij lokale brouwers. In 1958
nam Brouwerij Maes contact op met de abdij met het voorstel om het
bruine bier dat in de brouwerij was ontwikkeld, te commercialiseren
onder de naam "Grimbergen." Tot 1978 werden Grimbergen Dubbel en
Tripel in de brouwerij te Waarloos gebrouwen. Na die datum verhuisde
de productie naar Brouwerij Union te Jumet. Sinds de sluiting van de
vestiging in Jumet (2007) is de productie verplaatst naar de
Brouwerij van Alken.
Een deel van de oudste gebouwen van de Abdij
van Grimbergen ( uit 1634) was sinds 1997 ingericht als
abdijbiermuseum.
Sinds 2009 wordt Grimbergen ook geprofileerd voor gastronomisch
gebruik, als begeleiding van de maaltijd In deze context werd een
20-centiliter Grimbergenglas geïntroduceer d alsook de Grimbergen
Selection in grote 75-centiliter flessen.
Etiket en leuze
Op het etiket van de bieren van Grimbergen stond sedert oudsher een
feniks. Eind 2010 werd het etiket grondig vernieuwd : de feniks kwam
nog meer op de voorgrond en werd gemoderniseerd Bovenaan het etiket
staat: "Phoenix", met eronder: "Ardet nec consumitur". Dit betekent:
"verbrand, maar niet vernietigd". Dit is de leuze van de abdij en
verwijst naar de vele malen dat de abdij in brand gestaan heeft,
waarna ze toch steeds werd heropgebouwd en overleefde. Ze verrees
dus telkens als een feniks. De bierflesjes worden speciaal voor
Grimbergen gemaakt. Boven het etiket staat in het glas: "Abdij
Grimbergen". De bieren In de meeste Grimbergen-bieren wordt
naast gerstemout ook tarwe gebruikt.
- Blond - 6,7% oorspronkelijk 7%. Dit
bier is in 1993 op de markt gekomen, aanvankelijk met het oog op
de Franse markt
- Dubbel - 6,5%. Grimbergen Dubbel is
het eerste bier dat werd gebrouwen in 1958.
- Tripel - 9%, hergist in de fles,
gebrouwen sinds 1962
- Optimo Bruno - 10%. Dit bier verwijst naar het vroegere paasbier
dat in de abdij werd gebrouwen. Onder zijn huidige vorm wordt
het gebrouwen sinds 1988. Anders dan bij de andere
Grimbergen-varianten is er uitsluitend gerstemout, water, hop en
gist gebruik
- Goud 8 - 8% hergist in de fles.
Het heeft een densiteit van 16° Plato. Grimbergen Goud 8° werd
gelanceerd begin 2008
- Grimbergen Selection Speciaal
Dubbel (7%) en Grimbergen Selection Speciaal Blond
(7,2%). Deze varianten worden gebrouwen bij Brouwerij De Smedt.
Ze zijn enkel verkrijgbaar in flessen van 75cl, en zijn bedoeld
voor gebruik op restaurant.
- Grimbergen Winter, winterbier -
6,5%. Voor de eerste maal gelanceerd oktober 2012
Historische varianten in België:
Grimbergen Roussa - 6,2%. Dit bier werd in 2001 gelanceerd als
een herfstbier, en is sindsdien verdwenen. Cuvée de l'Ermitage -
7,5% (oorspronkelijk 8%). Bruin bier dat oorspronkelijk een
afzonderlijk merk van abdijbier was, sinds de jaren 50 gebrouwen
door de toen nog onafhankelijke Brouwerij Union in Jumet. Dit
bier werd vervolgens in het Grimbergen-gamma ingepast. Sinds
2010 wordt het niet meer gebrouwen.
Op donderdag 1 juni 2022 was er de lang verwachtte officiële
opening in de Abdijstraat. Een massa genodigden en de
afgevaardigden van de vele verenigingen kwamen kijken, op hun
Paasbest. Burgemeester Chris Selleslaghs omgord met de sjerp,
abt Erik, een glunderende meester-brouwer pater Karel en de
Ceo’s van de internatioale sponsors zagen dat het goed was. Na
de obligate speeches en de uitvoering van een prachtig
muziekstuk van Jo Govaerts, die het speciaal voor de gelegenheid
had gecomponeerd, beaamden de vele proevers dat de 3 nieuwe
bieren uitstekend smaakten.
Bezoekers in het bierbelevingscentrum worden rondgeleid door
bierambassadeurs die opgeleid zijn door pater Karel. Naast het
bezoek aan de bierkruidentuin en het hoppeveld kunnen bezoekers
in het belevingscentrum meerdere soorten bierstijlen leren
kennen. Zijn thesis is inmiddels in boekvorm uitgegeven onder de
titel De 4de Feniks . Volgend jaar verschijnt het ook in het
Frans en in het Engels.
Pater Karel : "Het gaat niet alleen over blond, rood of donker
bier maar ook over de smaken. Veel hangt af van bijvoorbeeld
welke hop er wordt gebruikt , het soort gist, de koeling,
nagisting, de toegevoegde ingrediënten zoals krieken en alle
mogelijke kruiden, zelfs chocolade, die de kleur, geur, smaak en
bitterheid bepalen", legt pater Karel uit. "Via een interactieve
‘tool’ kom je vervolgens te weten, waar sinds vorig jaar
speciale ‘Grimbergens’ gebrouwen worden. Uit veiligheidsredenen
zullen de bezoekers niet in de brouwzaal mogen maar ze kunnen
deze bezichtigen via een loopbrug. Op die manier kunnen de
mensen de microbrouwerij goed bezichtigen en het brouwproces
volledig volgen…” .
De drie nieuwe biertjes zijn :
- Grimbergen Astrum Pale Ale - 6%
met een sterk citrus aroma.
- Grimbergen Magnum Opus Brut - 8%
op basis van Champagne-gist.
- Grimbergen Ignis Quadruple - 10%
met een intense en rijke smaak. stroomden rijkelijk uit de
tap in de 20 cc proeverij-glaasjes. Deze laatste wordt
terecht de ‘champagne’ van de Grimbergen-bieren genoemd.
Meer info:
tours@hetfenikshof.be of zich wenden tot de
verantwoordelijke van de bar van het ‘Fenikshof.’
Abdijstraat te 1850 Grimbergen
SD |