Virtueel Museum Grimbergen

Fenikshof (Micro brouwerij)
 

 

Nieuwe Microbrouwerij te GRIMBERGEN !!!

Binnen de muren van onze abdij wordt opnieuw bier gebrouwen !
Naast het commerciele abdijbier, dat Carlsberg en Alken Maes al langer aan de man brengen is er nu een microbrouwerij in Grimbergen

Abdij en Brouwerij

In het jaar 1128 kwam de Heilige Norbertus van Gennep naar de Brabantse gemeente Grimbergen om er een abdij voor de kloosterorde der Norbertijnen mogelijk te maken. Dit op vraag van de heersende familie Berthout. Naast de religieuze taken legden de paters zich toe op de kunst van het brouwen. Samen met de afschaffing van het klooster tijdens de Franse Revolutie verdween ook de brouwerij.

Bij de latere heroprichting van de abdij werd er geen brouwerij meer voorzien. De abdij bestelde haar bier, met name het paasbier Optimo Bruno, bij lokale brouwers.

In 1958 nam Brouwerij Maes contact op met de abdij met het voorstel om het bruine bier dat in de brouwerij was ontwikkeld, te commercialiseren onder de naam "Grimbergen." Tot 1978 werden Grimbergen Dubbel en Tripel in de brouwerij te Waarloos gebrouwen. Na die datum verhuisde de productie naar Brouwerij Union te Jumet. Sinds de sluiting van de vestiging in Jumet (2007) is de productie verplaatst naar de Brouwerij van Alken.

Een deel van de oudste gebouwen van de Abdij van Grimbergen ( uit 1634) was sinds 1997 ingericht als abdijbiermuseum.

Sinds 2009 wordt Grimbergen ook geprofileerd voor gastronomisch gebruik, als begeleiding van de maaltijd In deze context werd een 20-centiliter Grimbergenglas geïntroduceer d alsook de Grimbergen Selection in grote 75-centiliter flessen.

Etiket en leuze

Op het etiket van de bieren van Grimbergen stond sedert oudsher een feniks. Eind 2010 werd het etiket grondig vernieuwd : de feniks kwam nog meer op de voorgrond en werd gemoderniseerd Bovenaan het etiket staat: "Phoenix", met eronder: "Ardet nec consumitur". Dit betekent: "verbrand, maar niet vernietigd". Dit is de leuze van de abdij en verwijst naar de vele malen dat de abdij in brand gestaan heeft, waarna ze toch steeds werd heropgebouwd en overleefde. Ze verrees dus telkens als een feniks. De bierflesjes worden speciaal voor Grimbergen gemaakt. Boven het etiket staat in het glas: "Abdij Grimbergen".

De bieren

In de meeste Grimbergen-bieren wordt naast gerstemout ook tarwe gebruikt.

  • Blond - 6,7% oorspronkelijk 7%. Dit bier is in 1993 op de markt gekomen, aanvankelijk met het oog op de Franse markt
  • Dubbel - 6,5%. Grimbergen Dubbel is het eerste bier dat werd gebrouwen in 1958.
  • Tripel - 9%, hergist in de fles, gebrouwen sinds 1962
  • Optimo Bruno - 10%. Dit bier verwijst naar het vroegere paasbier dat in de abdij werd gebrouwen. Onder zijn huidige vorm wordt het gebrouwen sinds 1988. Anders dan bij de andere Grimbergen-varianten is er uitsluitend gerstemout, water, hop en gist gebruik
  • Goud 8 - 8% hergist in de fles. Het heeft een densiteit van 16° Plato. Grimbergen Goud 8° werd gelanceerd begin 2008
  • Grimbergen Selection Speciaal Dubbel (7%) en Grimbergen Selection Speciaal Blond (7,2%). Deze varianten worden gebrouwen bij Brouwerij De Smedt. Ze zijn enkel verkrijgbaar in flessen van 75cl, en zijn bedoeld voor gebruik op restaurant.
  • Grimbergen Winter, winterbier - 6,5%. Voor de eerste maal gelanceerd oktober 2012


Historische varianten in België:

Grimbergen Roussa - 6,2%. Dit bier werd in 2001 gelanceerd als een herfstbier, en is sindsdien verdwenen. Cuvée de l'Ermitage - 7,5% (oorspronkelijk 8%). Bruin bier dat oorspronkelijk een afzonderlijk merk van abdijbier was, sinds de jaren 50 gebrouwen door de toen nog onafhankelijke Brouwerij Union in Jumet. Dit bier werd vervolgens in het Grimbergen-gamma ingepast. Sinds 2010 wordt het niet meer gebrouwen.

Op donderdag 1 juni 2022 was er de lang verwachtte officiële opening in de Abdijstraat. Een massa genodigden en de afgevaardigden van de vele verenigingen kwamen kijken, op hun Paasbest. Burgemeester Chris Selleslaghs omgord met de sjerp, abt Erik, een glunderende meester-brouwer pater Karel en de Ceo’s van de internatioale sponsors zagen dat het goed was. Na de obligate speeches en de uitvoering van een prachtig muziekstuk van Jo Govaerts, die het speciaal voor de gelegenheid had gecomponeerd, beaamden de vele proevers dat de 3 nieuwe bieren uitstekend smaakten.

Bezoekers in het bierbelevingscentrum worden rondgeleid door bierambassadeurs die opgeleid zijn door pater Karel. Naast het bezoek aan de bierkruidentuin en het hoppeveld kunnen bezoekers in het belevingscentrum meerdere soorten bierstijlen leren kennen. Zijn thesis is inmiddels in boekvorm uitgegeven onder de titel De 4de Feniks . Volgend jaar verschijnt het ook in het Frans en in het Engels.
Pater Karel : "Het gaat niet alleen over blond, rood of donker bier maar ook over de smaken. Veel hangt af van bijvoorbeeld welke hop er wordt gebruikt , het soort gist, de koeling, nagisting, de toegevoegde ingrediënten zoals krieken en alle mogelijke kruiden, zelfs chocolade, die de kleur, geur, smaak en bitterheid bepalen", legt pater Karel uit. "Via een interactieve ‘tool’ kom je vervolgens te weten, waar sinds vorig jaar speciale ‘Grimbergens’ gebrouwen worden. Uit veiligheidsredenen zullen de bezoekers niet in de brouwzaal mogen maar ze kunnen deze bezichtigen via een loopbrug. Op die manier kunnen de mensen de microbrouwerij goed bezichtigen en het brouwproces volledig volgen…” .

De drie nieuwe biertjes zijn :

  • Grimbergen Astrum Pale Ale - 6% met een sterk citrus aroma.
  • Grimbergen Magnum Opus Brut - 8% op basis van Champagne-gist.
  • Grimbergen Ignis Quadruple - 10% met een intense en rijke smaak. stroomden rijkelijk uit de tap in de 20 cc proeverij-glaasjes. Deze laatste wordt terecht de ‘champagne’ van de Grimbergen-bieren genoemd.


Meer info: tours@hetfenikshof.be of zich wenden tot de verantwoordelijke van de bar van het ‘Fenikshof.’ Abdijstraat te 1850 Grimbergen

SD
 



Grimbergen brouwerij binnenzicht

 

 

Pater Karel

 

 

Inhuldiging brouwerij

 

 

Inhuldiging

Pater Karel, Chris Selleslach en Serge Demol

 

3 nieuwe biertjes