Virtueel Museum Grimbergen

D' Yveshoeve / Romrée
 


De d'Yveshoeve / Romrée

De Brabantse vierkanthoeve uit 1737, die op de hoge kant aan de Maalbeek en vlakbij de Brusselsesteenweg ligt, dankt haar naam aan de familie d'Yves. Het was een der pachthoeven die tot het kasteel Paddenborch behoorde. Ze is wellicht in de 17de eeuw gebouwd, en werd later eigendom van de familie de Romrée. Ze staat op een domein van anderhalve hectare. Naast de statige ingang (aan de Beiaardlaan) is er een intiem portiershuis. Rond de geplaveide binnenkoer staan een monumentale grote schuur, de oude stallingen en de sfeervolle hofstede.

Van 1921 tot 1927 woonde toenmalig burgemeester Theophiel Verhasselt op dit mooie hof, dat via een toegangsweg met het dorpscentrum was verbonden. Toen in 1929 de hoeve te koop stond hebben Jozef Janssens en zijn echtgenote Louise Brion ze gekocht en van een zekere afbraak gered! De meeste gronden, behalve 1,5 ha. in de directe omgeving van de hoeve, werden verkaveld. Waarop dan de statige herenhuizen en mooie villa's langs de Beiaardlaan en de Lage steenweg werden gebouwd.

De hoeve werd door de familie Janssens, die ze tot in 1968 uitbaatte, opgeknapt en zeer goed onderhouden. Nu heet ze gemeenzaam 'Salons de Romrée'. Het geheel bestaat uit vier aparte stijlvolle feestzalen, die in de gemoedelijke sfeer van de eeuwenoude traditie werden ingericht. Zowel familiefeesten met twintig man als seminaries voor het tienvoud kunnen er plaatsvinden. Het geheel wordt door Johan Van Godtsenhoven uitgebaat.

SD
 


d'Yveshoeve

d'Yveshoeve