Virtueel Museum Grimbergen

Cultuur (Volkssterrenwacht Mira)
 


Volkssterrenwacht Mira


Deze sterrenwacht is sinds 1967 gevestigd in de voormalige abdijhoeve Fenikshof in het
centrum van Grimbergen. Mira is uitgegroeid tot een dynamische vereniging waar alle ge´nteresseerden welkom zijn om kennis te maken met of actief bezig te zijn rond sterrenkunde, ruimtevaart en weerkunde.
 

Get Adobe Flash player
Bron: Mira

Bij Mira zijn er de gewone bezoeken op afspraak, maar daarnaast ook regelmatig
sterrenkijkavonden, lezingen, cursussen, e.d. Voor degenen die meer willen: lid worden kan en als vrijwillige medewerker kan men zelfs actief deelnemen aan de werking van de Volkssterrenwacht. Voor jongeren is er een speciale jeugdkern.

De bibliotheek van Mira omvat een grote collectie boeken, tijdschriften en multimedia.
Mira beschikt over een ruime multimediazaal, een eigentijds en heel aantrekkelijk tentoonstellingsgedeelte, allerlei maquettes en experimenten en natuurlijk ook een planetarium koepel en een grote interactieve sterrenkaart.
Het voornaamste stuk Volkssterrenwacht is uiteraard het waarnemingsterras met een
volledig didactisch weerstation en allerlei astronomische instrumenten: een indrukwekkende
armillairsfeer, een speciale zonnetelescoop (de fameuze heliostaat), een veranda vol telescopen en verrekijkers, maar vooral ook twee telescoopkoepels met daarin een aantal grote kijkers.Daarmee kunnen de bezoekers bij helder weer nader kennismaken met de vele kraters en bergen op de Maan, de ringen van Saturnus, de atmosfeerbanden op Jupiter of met kleurige
sterren, sterren in groep en allerhande neveltjes

 


Volkssterrenwacht MIRA