Virtueel Museum Grimbergen

Jeugd "Jeugdhuis Grimmerin"
 

 

DE GRIMMERIN
 
“de Grimmerin”. Begonnen als een jeugdclub, waar vooral uit hun hemd gegroeide scouts zich thuis voelden, werd dit oord vlug een ontmoetingsplaats voor de alternatieve jeugd van Grimbergen en omstreken.

Hun lokaal op de hoek van de Lage Steenweg en het Bakkerstraatje was zeer geschikt voor optredens. Het begon allemaal braaf met optredens van lokaal talent, maar ook De Condors, Didier Courtmans en zelfs jazzgrootheid TootsThielemans kwamen er langs !

Grimmerin was gelegen op de hoek van Bakkersstraat en Lage Steenweg

Maar toen men in 1977 begon met Punkoptredens was het hek van de dam. De Grimmerin werd een begrip in ‘Punkland’. Al wat naam had stond er op het podium: The Kids, X-Pulsion, Sic, The Mad Virgins, Street, The Passengers, The Names, The Razors, …

Het brave imago van de Grimmerin was verleden tijd. Niet iedereen in de Grimmerin was even gelukkig met deze evolutie maar ze maakten er wel naam mee. In die mate zelfs dat Humo sprak van een ‘groot punkcentrum’, naast Brussel, Antwerpen en Charleroi. Ook bij een aantal leden beet de punkmicrobe… en dat leidde tot de oprichting van de groep Stress die met hun nummer “MyFather is A fascist” een punkklassieker afleverde. Tussendoor vonden nog andere optredens plaats zoals de Britse Rockabillygroep Whirlwind, Roberto and his Rockers en Baby Washboard.

Optreden van Street in de Grimmerin

Het legendarisch : het Punkmaandblad “De Ziêvereir” dat ze samen met JH Tattoo uitbrachten. Het vierde nummer, met gratis veiligheidsspeld, is zelfs een collectors item geworden.

De veelheid aan optredens en repetities én het daarbij horende “lawaai” deed klachten van omwonenden regenen. Liever dan met optredens en repetities te stoppen besloot men in de lente van 1979 de Grimmerin op te doeken.
 

Met dank aan Patric Belgrado en Guido Kuyl

Auteur : Wilfried Igné