Virtueel Museum Grimbergen

Jeugd "Folk Grimlach & Goefolk en jeugdhuis Mamoet"
 

 

DE GRIMLACH en GOEVOLK

Begin jaren zeventig werd het hoekcafé "Au Pavillion Belge" aan de Wolvertemsesteenweg en de Veldkantstraat een folkkroeg.


De Grimlach was in de streek theplacetobe voor wie van Folk hield. Al de grote namen uit de Folk zijn er gepasseerd: Davey Graham, Martin Carthy, Swan Arcade, Waso Quartet, Ossian, Dirk Van Asbroeck & Juan Masando, Allan Taylor, Pendulum , Nick Jones, Bert Jansch… en vele, vele anderen. ven legendarisch als de artiesten waren zijn uitbaters: Michel ‘De witte’, Benoit, Jean-Pierre, Jack en Bernie en Lydia en Willy.

Nadat de Grimlach zijn deuren sloot was het Henri Vandenberghe en zijn vzw Goevolk die samen met het CC een aantal boegbeelden uit de folk zoals Dick Gaughan, John Martyn, Danny Thompson en John Renbourn naar Grimbergen, meestal de Tommenmolen, haalde. In 2007, na twintig jaar activiteit, kwam er een kink in de kabel en werd de samenwerking met het CC stopgezet. Henri Vandenberghe sloot een deal met ‘Gemeenschapscentrum Meise’ en zo ontstond Delicatessen dat nog verder loopt met het Internationaal Festival BROSELLA Jazz&Folk, een wereldvermaard festival dat hij in 1977 op poten zetteen waarvan Henri 40 jaar de bezieler van was. Er is van die periode en prachtig fotoboek verschenen. Een nieuwe ploeg nam recent met succes de fakkel over ….

Met dank aan Henri Vandenberghe, Jacques “Jack” Thooft en Roger Van Vooren voor de mooie foto van Little Jimmy.

Auteur : Wilfried Igné

MAMOET

Achteraf is er de Mamoet (jeugdhuis) gekomen waar ook belangrijke optredens waren.

Helaas moest het gebouw ruimte maken voor betere verkeersomstandigheden.

Een deel van Grimbergen's erfgoed gaat binnenkort verloren.
Een plaats die in het geheugen van héél veel Grimbergenaren gegrift staat zal niet meer zijn.
Het zijn maar een hoop bakstenen, maar voor vele mensen is deze plaats ook verbonden met herinneringen.
Een moment van lokaal leven en cultuur.
Daarom voelen wij ons verplicht we deze plek en eer te betuigen die deze verdient.