Louis Wouters


 
  NAAM : Louis Wouters

KUNSTVORM : beeldhouwen

 


Geboren te Elsene op 19-05-1930

Sinds mijn prille jeugd in de kleuterklassen hield ik me bezig met het tekenen (met griffel op lei) van autobussen, auto's en trams.

Op 18 jaar schafte ik mijn eerste fototoestel aan en begon tijdens mijn reizen de natuur te fotograferen en liet mijn filmen ontwikkelen bij de fotograaf op de hoek. In 1952 reisde ik naar Oostenrijk met mijn eerste Leicatoestel en maakte er prachtige beelden met verschillende filters.

Ik ontwikkelde mijn filmen zelf en gaf ze uit om te printen, daar ik nog geen donkere kamer had. Ontgoocheld van het slechte resultaat, heb ik kennis gemaakt met een professor op school die mij het vak aanleerde. Verbaast van het resultaat (bergen en wolken kwamen tot zijn recht) schafte ik mij het materiaal aan en begon zelf mijn werk af te werken.


Na enkele prijzen gewonnen te hebben in een zondagskrant, vormde alle laureaten een fotokring. Samen zeer sterk, veroverde we menigmaal de Grote Prijs van België in de verschillende takken (z/w, dia, diaporama). 25 jaar lang ben ik opgevraagd geweest om wedstrijden te jureren.

  • 1963 : Titel « A.FIAP » (Fédération Internationale des Arts Photographique)
  • 1963 : Titel « E.FIAP » (Excellence Fédération Internationale des Arts Photographique)


Ik trouwde in 1954 en ondervond dat mijn muren aan kleur miste. Mijn eerste olieverfdoekjes waren reproducties van bekende Engelse kunstenaars. In 1961 besloten enkele amateurschilders een clubje te vormen, waaronder de Heer
Gust Mertens, ervaren kunstenaar, voorzitter werd en ons de knepen van het vak aanleerde.

De Laermanskring was geboren en sindsdien wordt er jaarlijks een tentoonstelling gehouden ter gelegenheid van de jaarmarkt in Wemmel. Zo bezit de gemeente een aantal van mijn werken in de verschillende
gemeentelokalen.

In 1991 ging ik op pensioen als staatsambtenaar en besloot om aktief te blijven als beeldhouwer in de Akademie van Anderlecht, waar ik 5 jaar les kreeg van Jo De Bliek, Alex Ketele en Carla Vervoert en 3 jaar finaliteit in het vrije beeld.
Dan ben ik overgestapt naar restauratie (5 jaar) en zit momenteel in finaliteit.

De gemeente Wemmel schafte zich een witte marmer (Carrara) "De Zeemeermin"
aan en versiert momenteel de inkom van het cultuurhuis te Beverbos.

Tentoonstellingen

  • Fotografie : België, Duitsland, Frankrijk, Nederland, New York, Brazilië,Moskou, Roemenië, Italië en Spanje
  • Schilderijen : Wemmei, Jette, Brussel, Schaerbeek, Vilvoorde, Mechelen en Strombeek
  • Beeldhouwwerken : Grimbergen, Strombeek, Zemst, Mechelen, Schriek, Leuven en Anderlecht