Grégory Kafhopoulos

 


 
  NAAM : Grégory Kafhopoulos

KUNSTVORM : iconografie

 


Grégory is geboren in 1959 in Rusland, is hij vanaf zijn prilste jeugd omringd door kerken van alle religies, die hem fascineren.

Al op heel jonge leeftijd houdt hij van tekenen en schilderen, en naarmate hij ouder wordt, groeit zijn passie voor iconen.

Van Griekse afkomst, keren zijn ouders terug naar hun vaderland in 1971, en hij (de kunstenaar) bevindt zich in hartje Griekenland, waar het dagelijks leven het ritme volgt van de orthodoxe rituelen en tradities. Zo ontdekt hij van nabij de byzanthijnse iconografie.

Door het leven in deze twee landen, werd hij helemaal ondergedompeld in zowel de Russische als de Griekse orthodoxe cultuur. Dit heeft zijn klassieke en iconografische artistieke kennis diep verrijkt.
 

Zoals elke artiest heeft hij zijn stijl gezocht, waardoor hij gewerkt heeft met onder andere olieverf, acrylverf, aquarellen, pastellen en pigmenten (verven op ei-basis).
Als adolescent ontmoet hij een oude iconografe met een grote reputatie in zijn stad, en dit wordt een keerpunt in zijn leven.

Deze ontmoeting is bepalend voor de rest van zijn leven want opeens wordt alles duidelijk. Hij houdt van iconen en houdt ervan om ze te schilderen. Een passie is geboren.
Als kunstenaar wil hij trouw blijven aan de zuivere byzanthijnse tradities en is hij altijd op zoek naar manieren om in zijn kunst te evolueren en te innoveren.

Op een mooie zonnige dag, terwijl hij op het strand aan het wandelen was, ziet hij een prachtige steen liggen in het water, raapt hem op, en krijgt een inzicht: 'waarom geen icoon hierop schilderen?'
En zo begint zijn passie voor de iconografie op stenen.

In 1988 installeert hij zich in België en werkt verder aan zijn creaties van iconen op stenen, die hij heeft gevonden langs de Griekse kusten.
Zijn iconen zijn voornamelijk geschilderd op deze stenen, maar hij schildert eveneens op hout, doeken en muren (naargelang de vraag).

www.lesiconesdegreg.com