Frans Ieven

 


 
  NAAM : Frans Ieven

KUNSTVORM : instrumentenbouw, snaarinstrumenten

 


Frans Ieven is 64 jaar en gepensioneerd algemeen directeur VRT radio.

Studeerde chemie (leuven) musicologie (gent) muziek (diverse academies) instrumentenbouw(Puurs)

Producer en muzikant bij vele kleinkunst en folkproducties (platen en groepen) van 1969 tot nu.

  • Lid van de Grimbergse cultuurraad en R v B CC Strombeek.
  • Contrabassist bij het Grimfonisch Orkest
  • Instrumentenbouwer ( tokkelinstrumenten).
  • Amateurschilder en auteur van 4 toneelstukken voor Jong Idee 68 (humbeek).

Als instrumentenbouwer ben ik bijna 4 jaar actief en heb intussen zo’n 20 tal instrumenten gebouwd : klassieke gitaren, folkgitaren, elektrische gitaren en bassen, mandolines, ukuleles, tenorgitaar, Portugese gitaar… De overgrote meerderheid ervan zijn eigen ontwerpen, waarbij ik , met respect voor de traditionele speelwijze, probeer musici een wat minder conventioneel alternatief aan te bieden voor hun “gewone” instrument. Ik ben hierbij vooral gedreven door nieuwsgierigheid : proberen te begrijpen (en te beheersen) hoe instrumenten een bepaald soort klank produceren, wat de elementen zijn die een klankkleur mee bepalen en hoe je die kan “inbouwen “in een instrument.Ik ben “amateur” in de zin van “liefhebber” van muziekinstrumenten en van muziek, en in de zin dat ik er niet van moet leven. Ik maak (beperkt) instrumenten op bestelling maar alleen als mijn verwachtingen en die van de “klant” genoeg overeenstemming hebben..

Mijn atelier is klein en bestaat uit een werkhuisdeel ( met machines en werkbank) en een studiodeel (met bibliotheek, studieruimte en digitale opname apparatuur).

Dit is voor mij meer dan een hobby : ik streef naar technische kennis, vaardigheid en ervaring van een professioneel, maar moet er (gelukkig maar) niet van leven.