Jo Ketels

 


 
  NAAM : Jo Ketels

KUNSTVORM : schilderen

 

Vanaf mijn kindertijd zit tekenen en schilderen me in het bloed. Iets creëren vanuit het niets heeft me altijd geboeid.

Scholing heb ik genoten aan de academie van Mechelen. Na 7 jaar tekenen aan de academie had ik een diploma op zak en een vette tekenmap met honderden schetsen, houtskooltekeningen en naaktstudies.

Deze tekenmap werd af en toe geopend en soms eens getoond aan mensen vanuit mijn directe omgeving. Deze mensen reageerden zeer positief en sommigen stimuleerden me om het werk te tonen aan een groter publiek.
Deze appreciatie zette me aan om de stap te zetten naar een toonmoment. Maar ik vond dat de tekeningen niet voldoende waren en dat er een grotere verscheidenheid noodzakelijk was.
De eerste stappen naar de schilderkunst werden gezet.
De inspiratie voor mijn werken zijn emoties, gedachten, woorden en beelden. Universeel gedachtengoed omgezet in woord en beeld.
Zo ontstonden een aantal schilderwerken met een verhaal, een verhaal dat ik via de werken kwijt kon aan degene die het wilden horen en zien.
Mijn 1ste expositie werd thuis georganiseerd in 2003. Met verstomming en verbazing geslagen werd “open huis” een succes … heel wat mensen wilden mijn verhaal horen en zien.

Dit feit gaf me een enorme “boost” en “drive” om door te gaan met mijn verhaal. Ondertussen zijn we bijna tien jaar en 13 exposities verder. Het creëren blijft me boeien …

Ik werk met acrylverf op hout (MDF) laag op laag, met de nodige erosie komen de figuren in een context van woorden en gedachten tot stand. Aan een vlug tempo kom ik tot een resultaat tot de gedachten los komen en mijn handen het overnemen en in die ontstane roes ontstaat een werk dat kan worden losgelaten en getoond.

Een aantal jaren terug zijn ook objecten een onderdeel geworden van mijn werk. Het werken aan objecten geeft een dimensie extra en geeft de nodige diepgang.

De idee dat je werken in diverse ruimtes een plek hebben gekregen geeft een enorme voldoening.
Je laat iets materieel en emotioneel achter bij mensen. In Gent, Brussel, Rotterdam,Tilburg, Munster (D), Boston (USA) hebben werken hun plek gevonden. In de hoop ze me overleven laat ik toch iets daadwerkelijk achter.

De grootste voldoening is iets creëren vanuit het niets tot iets tastbaars, iets dat emoties losmaakt en een betekenis krijgt voor anderen.

Jo Ketels