Virtueel Museum Grimbergen

Burgemeesters Strombeek-Bever
 

 

Ernest Soens (1904 - 3 januari 1996) was 36 jaar lang burgemeester van de gemeente Strombeek-Bever en mede-eigenaar van de Strombeekse ijsfabriek.

Hij is bekend geworden als flamingant. Toen in 1963 de taalgrens in Belgi definitief vastgelegd werd, verzette hij zich tegen de geplande faciliteiten die Strombeek zou toebedeeld krijgen. In 1971 liet hij twee verkozenen van het FDF uit de gemeenteraadszaal verwijderen omdat ze geweigerd hadden de eed in het Nederlands af te leggen. Soens beriep zich daarvoor op de homogeniteit van Vlaanderen. En jaar later werd de zogenaamde Soens-wet goedgekeurd : de eedaflegging dient in het Nederlands te gebeuren, ook in faciliteitengemeenten.

Op 11 juli 1971 ontving burgemeester Soens als eerste de Orde van de Vlaamse Leeuw. Een paar weken tevoren werd hij nog eervol vermeld op de IJzerbedevaart als een 'man van de daad'. In hetzelfde jaar schreef de Gazet van Antwerpen over hem: "Op zijn eentje deed hij al meer voor het behoud van de gaafheid van Vlaams-Brabant dan vele parlementsleden".

De bouw van het cultureel centrum vond hij n van zijn belangrijkste verwezenlijkingen.

Hij overleed op 3 januari 1996.