Virtueel Museum Grimbergen

Burgemeesters Beigem
 

 

Jules Jean Paul baron Domis de Semerpont
° Brussel, 8 november 1828 - † Beigem, 21 juli 1899

De adellijke familie Domis de Semerpont speelde in de voormalige gemeente Beigem een belangrijke rol. Ze bezat er zeer veel gronden en had daardoor uiteraard veel invloed.
Charles (1802-1878), neef van François Domis de Semerpont, volgde voornoemde als burgemeester op.

Zijn zoon Jules Jean Domis de Semerpont (1828-1899), die in Beigem kasteel Ten Doorn liet bouwen, werd de volgende burgmeester. Daar deze laatste alleen dochters had, ging een deel van de erfenis naar Adrienne, zijn oudste dochter, die getrouwd was met graaf Etienne Cornet d’Elzius de Peissant (1870-1936). Deze volgde zijn schoonvader als burgemeester op ( cfr. Slachmuylders Theo,1994, pg. 180-181).

Ook de vrouwelijke lijn van de familie is niet zonder belang. Generaties lang hebben die dames hun partners bij andere adellijke families gezocht, zoals de baronnen T’Serclaes, de grafelijke familie Cornet d’Elzius de Peissant, Rotsart de Hertaing, de Turck de Kersbeeck, Selliers de Moranville. Het nu verdwenen kasteel aan het kanaal, in de buurt van de Verbrande Brug, was eveneens eigendom van een familie Cornet d’Elzius de Peissant.