Virtueel Museum Grimbergen

Bekende personen (Thielemans, Toots)
 

 
Jean Baptiste Frédéric Isidor (Toots) baron Thielemans
° 29 april 1922, Brussel

Is een Belgisch jazzmuzikant, die behalve als gitarist en mondharmonicaspeler ook bekendheid verwierf als virtuoze fluiter.

Jean speelde al vanaf zijn derde jaar accordeon. Op zijn 17e ontdekte hij de mondharmonica; daarnaast speelt hij gitaar. Zijn bijnaam Toots is afkomstig van de muzikanten Toots Mondel-lo en Toots Caramata. In 1951 maakte hij als gitarist deel uit van de begeleidingsband van Bobbejaan Schoepen. In 1952 emigreerde hij naar de Verenigde Staten, waar hij in de band van Charlie Parker en het kwintet van George Shearing speelde.

Thielemans werd tijdens de Duitse bezetting gegrepen door de jazz, en wordt door velen als een van de grootste jazzmusici gezien. Hij heeft samengewerkt met onder anderen Benny Goodman, Peggy Lee, Ella Fitzgerald, Quincy Jones, Bill Evans, Jaco Pastorius, Pat Metheny, Billy Joel en Paul Simon.

Zijn mondharmonica speelt een belangrijke rol in de filmmuziek van Midnight Cowboy (1969), Turks fruit (1973) en van de Zweedse animatiefilm Dunderklumpen! (1974). Daarnaast is zijn spel sfeerbepalend voor de leader van Sesamstraat[1] en de politieseries Baantjer en Witse. In 1991 speelde hij op “Introducing”, het eerste soloalbum van Laura Fygi.

Zijn nummer Bluesette (1962), waarin hij in unisono gitaar speelt en fluit, is honderden malen gecoverd door vele muzikanten. Thielemans pleegt het daarom schertsend zijn "social-security number" ( = appeltje voor zijn oude dag ) te noemen.

Toots woonde ook in Grimbergen, links van de grote Potaardehoeve, in een lage woning aan nr 117,  en dit van 21 november 1986 tot 29 maart 1991. Het was ingeschreven op de naam van zijn echtgenote Huguette Tuytschaevers, zijn jarenlange steun en toeverlaat, voor wie hij in alle intervieuws zijn dank en bewondering uitspreekt.  Wellicht had hijzelf zijn adres in New-York, waar hij de helft van het jaar woonde om in Amerika te musiceren. Op vraag van Grimbergenaar Rie Vandenberghe, organisator van het jaarlijkse Brosella Folk & Jazz, ( aan het Atomium) werd hij peter van het festival.

Op 4 oktober 2006 was de jazzlegende oververmoeid en liet de laatste 6 concerten van zijn tournee door Nederland annuleren.  Op zaterdag 15 augustus 2009 verwelkomde het Jazz Middelheim festival zijn festival-peter Toots Thielemans als headliner, vergezeld door zijn vaste Nederlandse trio bestaande uit Karel Boehlee (piano), Hein Van de Geyn (bas) en Hans van Oosterhout (drums). Toots Thielemans was in 2009 ook een van de headliners tijdens de Night of the Proms in Antwerpen. Toots Thielemans is één van de bekendste inwoners van de Marollen, een volkswijk in Brussel

De musicus is in 2001 door Koning Albert II tot baron verheven.Op 8 juni 2003 werd Toots gehuldigd in Sint-Amands, met het benoemen van de Toots Thielemans Boulevard langs de SIM-route. Hij werd op die dag ook ereburger van Sint-Amands. Het kunstwerk van Willy Permentier en Henri De Bruyn, en het bijhorend straatnaambord, hangen op de Dam. In 2005 werd hij genomineerd voor de titel van De Grootste Belg. Hij eindigde op nr. 20 in de Vlaamse versie en op nr. 44 in de Waalse versie.Aan Thielemans werd een hoge Amerikaanse onderscheiding, de National Endowment for the Arts de NEA Jazz Master 2009 toegekend.Op 11 augustus 2009 won Thielemans tevens de Concertgebouw Jazz Award 2009.[2]In juni 2011 werd in Vorst een straat ingehuldigd met de naam Toots Thielemansstraat. De grootvader van Thielemans was er burgemeester. Toots Thielemans is lid van de circa 25 leden tellende Snorrenclub Antwerpen. Hij werd in 1988 door hen tot "Snor van het Jaar" uitgeroepen.

Discografie

  • 1953-1991: Jazz Masters 59
  • 1954-1978: Harmonica Jazz
  • 1955: The Sound
  • 1957/1958: Man Bites Harmonica
  • 1958: Time Out For Toots
  • 1959: The Soul of Toots Thielemans
  • 1961: Toots Thielemans
  • 1961: Blues pour flirter
  • 1962: The Whistler and His Guitar
  • 1962: Toots Thielemans
  • 1972: Toots and Svend
  • 1974: Captured Alive
  • 1974-1978: Live
  • 1974: Images
  • 1974: Toots Thielemans / Philip Catherine & Friends
  • 1975: Live, Vol. 2
  • 1978: Affinity. Bill Evans & Toots Thielemans
  • 1979: Apple Dimple
  • 1980: Live in the Netherlands
  • 1981: All Night Long
  • 1984: Autumn Leaves
  • 1984: Your Precious Love
  • 1985: Bluesette
  • 1984: Stephane Grappelli & Toots Thielemans: Bringing it together
  • 1986: Just Friends
  • 1986: Do Not Leave Me / Ne Me Quitte Pas
  • 1987: Toots Thielemans & Elis Regina: Aquarela Do Brasil
  • 1988: Only Trust Your Heart
  • 1989: Footprints
  • 1989: In Tokyo
  • 1991: For My Lady
  • 1992: Martial Solal & Toots Thielemans
  • 1992: The Brasil Project
  • 1993: The Brasil Project, Vol. 2
  • 1994: East Coast West Coast
  • 1995: Concerto For Harmonica
  • 1998: Toots 75 / The Birthday Album
  • 1998: Chez Toots
  • 1999: The Live Takes
  • 2001: Toots Thielemans & Kenny Werner
  • 2001: Toots Thielemans & Elis Regina: Wilsamba
  • 2006: One More For The Road

Hitlijsten

Albums

Album(s) met eventuele hitnoteringen in
de Nederlandse Album Top 20/50/75/100

Datum van
verschijnen

Datum van
binnenkomst

 Hoogste 
positie

 Aantal 
weken

 Opmerkingen 

Hard to say goodbye - The very best of

21-04-2000

29-04-2000

7

19

Verzamelalbum

One more for the road

17-03-2006

25-03-2006

16

15

 

Toots 90 - 90 Yrs.

2012

05-05-2012

66

2

als Toots Thielemans European Quartet /
Verzamelalbum

 

Album(s) met hitnoteringen in
de Vlaamse Ultratop 50/100/200

Datum van
verschijnen

Datum van
binnenkomst

 Hoogste 
positie

 Aantal 
weken

 Opmerkingen 

Witse

2004

21-02-2004

66

7

met Johan Hoogewijs / Soundtrack

One more for the road

2006

25-03-2006

11

20

 

European quartet Live

26-08-2010

04-09-2010

30

7

Livealbum

Toots 90 - The best of

20-04-2012

28-04-2012

4

6*

Verzamelalbum

Yesterday & today

2012

19-05-2012

174

2

Verzamelalbum

Toots 90 - 90 Yrs.

2012

19-05-2012

56

3*

als Toots Thielemans European Quartet /
Verzamelalbum


foto: Grimbergen Leeft