Virtueel Museum Grimbergen

Bekende personen (Rouffaer, Senne)
 

 
Rouffaer, Félicien P. I. (Senne)
Kapellen,  °19-12-1925 –  †14-7-2006

Senne Rouffaer was een populair Vlaams acteur en filmregisseur n vooral bekend van zijn rol als Kapitein Zeppos, alias Jan Stephorst, in de gelijknamige televisieserie van 1964 met een vervolg in 1968. Ze werd aangekocht door de BBC, en op vele buitenlandse zenders uitgezonden.
Na middelbare studies aan het Klein Seminarie van Hoogstraten stak de oorlog stokken in de wielen om hoger onderwijs te gaan volgen. Na de oorlog was hij werkzaam bij de Kredietbank. Theaterpedagoog Ast Fonteyne raadde hem aan om dictielessen te volgen want de drang om te gaan acteren was te groot.


Van 1951 tot 1956 speelde hij in het Reizend Volkstheater. Nadien was hij verbonden aan de Brusselse KVS. geen open doekjes mag najagen". Later regisseerde hij Johan en de Alverman (1965), Axel Nort (1966), Midas (1967), Fabian van Fallada (1969), Keromar (1971) en De Kat (1973). Hij speelde ook de hoofdrol in de film De man die zijn haar kort liet knippen (1965) van André Delvaux naar het gelijknamige boek van Johan Daisne. In 1968 speelde Rouffaer in Monsieur Hawarden van Harry Kümel naar het gelijknamige boek van Filip De Pillecyn. Verder ook in films van Marc Didden en Dominique Deruddere.

Zijn rol in Minder dood dan de anderen (1992) leverde hem de Plateauprijs op. Zijn laatste rollen op het toneel in 1998-1999 waren passende afscheidsrollen van Prospero in Shakespeares "De Storm" en daarna de monoloog "Het Verhoor" van Robert Pinget. " De Rouffaer was getrouwd en had vier kinderen (Peter, Vincent, Bart en Bruno). Roeffaers zoon Vincent is televisieregisseur van onder andere Witse. Een andere zoon, Peter, en zijn nicht Greet acteren beiden, namelijk in de series Thuis (dokter Smeekens) en Wittekerke (dokter Nellie De Donder). Senne Rouffaer speelde ooit een gastrol in Wittekerke als Frans De Donder, de vader van Nellie De Donder (door zijn nicht Greet Rouffaer). In 2005 eindigde hij op nr. 346 in de Vlaamse versie van De Grootste Belg.