Virtueel Museum Grimbergen

Bekende personen Bovré, Paul (alias Pol Prim)
 

 
Bovré Paul (alias Pol Prim)
Sint-Gillis (Brussel) °9 juli 1924 - †Humbeek 27 juni 2008

Wie zal zich Pol niet herinneren, zijn Brusselse liedjes en sketches?Het begon allemaal in 1939, toen de jeugd van Humbeek een toneelvoorstelling plande ten voordele van ‘Het pakje van de soldaat’. In 1945 speelt hij mee in het jeugdtoneel van de gemeente. Later is hij van 1951 tot 1956 bij de KWB aangesloten en treedt hij meestal op als animator. Vanaf 1957 breekt voor hem een drukke periode aan: als lid van de cabaretgroep ‘De loze vissertjes’ treedt hij avond na avond in heel Vlaanderen op.

Hij krijgt een platencontract bij His Masters Voice en het liedje Me ne goeie geus en twee monologen worden een overdonderend succes. Hij krijgt bij het toenmalige NIR een contract aangeboden en is met zijn artiestennaam Pol Prim dan iedere week op de radio te beluisteren in de overbekende Bonte avonden. Van 1961 tot 1967 is hij conferencier en treedt hij op met verschillende orkesten, waaronder zelfs dat van Stan Philips.

Paul Bovrés liefde voor het toneel brengt hem in 1968 op het idee om een eigen toneelgroep op te richten. Dat wordt ‘Idee 68’. Onder zijn regie bereikt de groep een zeer hoog niveau....In 1970 wint de groep de eerste prijs van Het Landjuweel Het gezelschap is ook meer dan eens op tv te zien, o.a in Melo Trio, Tafel 7, Beschuldigde sta op. Paul weet zelfs een gesproken rol te versieren in de internationale productie La cage aux ours van Marian Handwerkers. Hij figureert ook in de speelfilm Rolande met de bles van Roland Verhavert.

Dan wordt het opeens stil rond Paul Bovré. Pas in 1994 wordt hij na enkele sabbatjaren weer actief. Hij sluit dan aan bij de cabaretgroep ’t Createef Complot zonnerComplekse, die elke zondagochtend een voorstelling geeft in het ‘Het Warm Water’, een bekend eetcafé in de Brusselse Marollen. Hij beseft dat dit misschien wel eens zijn laatste kans is om voor een publiek te staan. In 1995 neemt hij samen met zijn vaste begeleider, accordeonist Lou Marvel, een audiocassette op met zes nieuwe liedjes in het Brusselse dialect. De audiocassette is een voltreffer!

In 1996 wordt hij gevraagd om tijdens de zomer één avond per week op te treden in de taverne ‘Het Manneken’, nabij de Grote Markt in Brussel. Datzelfde jaar is hij ook meermaals te bewonderen in verschillende tv-programma’s, zoals Afrit 9, Roza en Josdag.

Bij velen zal Paul Bovré voor altijd Pol Prim, de Brusselse ‘ket’ blijven. Voor anderen een man met een warm hart, die misschien niet altijd de erkenning heeft gekregen dat hij verdiende. Toch krijgt deze Humbeekse Brusselaar een plaats in onze eregalerij.

Tekst: Stany Moortgat
 
 

Paul Bovré
© Stany Moortgat