Virtueel Museum Grimbergen

Bekende personen (Hemmerechts, Kristien)
 

 
Hemmerechts, Kristien
░ Strombeek 1955

Dochter van Karel Hemmerechts en bracht haar jeugd in Strombeek-Bever door. Ze studeerde Germaanse filologie aan de Faculteiten Sint-Aloysius (thans Katholieke Universiteit Brussel) en aan de Katholieke Universiteit Leuven. In 1986 promoveerde zij op het proefschrift A Plausible Story and a Plausible Way of Telling It: A structuralist analysis of Jean Rhys's novels.

Zij debuteerde in 1986 met drie Engelstalige verhalen. Haar eerste boek was Een zuil van zout uit 1987, waarvoor zij meteen de Prijs van de provincie Brabant ontving. In 1990 kreeg zij de Vlaamse driejaarlijkse Staatsprijs voor proza. Vanuit Nederland volgden in 1993 een nominatie voor de AKO Literatuurprijs voor Kerst en andere liefdesverhalen en de eerste Frans Kellendonkprijs voor haar gehele oeuvre. In 1998 verscheen Taal zonder mij, een autobiografisch essay over Hemmerechts' in 1997 overleden echtgenoot, de bekende Vlaamse dichter Herman de Coninck. In 2007 werd zij genomineerd voor de Anna Bijnsprijs voor De waar gebeurde geschiedenis van Victor en Clara Rooze.
Hemmerechts trouwde in 2007 te Berchem met de jongere West-Vlaamse Bart Castelein.
Momenteel is Hemmerechts hoofddocente Engelse letterkunde aan de Katholieke Universiteit Brussel en docente creatief schrijven aan het Herman Teirlinck Instituut in Antwerpen.
De Planeto´de (12354) Hemmerechts is naar haar genoemd. In 2008 stelde ze het 19de Groot Dictee der Nederlandse Taal op. Hiermee was ze ook de eerste Vlaming die het dictee opstelde. Hemmerechts begon te publiceren bij De Arbeiderspers, en stapte daarna met haar vaste redacteur over naar uitgeverij Atlas. In 2009 stapte ze over naar De Geus.

Bibliografie

Fictie
  • Een zuil van zout, 1987 (novelle)
  • Weerberichten, 1988 (korte verhalen)
  • Brede heupen, 1989 (roman)
  • 's Nachts, 1989 (korte verhalen)
  • Zonder Grenzen, 1991 (roman)
  • Kerst en andere liefdesverhalen, 1992 (korte verhalen)
  • Zegt zij, zegt hij, 1992 (bundeling korte verhalen uit Weerberichten en 's Nachts)
  • Wit zand, 1993 (roman)
  • Lang geleden, 1994 (verhalen)
  • Amsterdam Retour, 1995 (reisverhalen)
  • Veel vrouwen, af en toe een man, 1995 (roman)
  • Kort kort lang, 1996 (korte verhalen)
  • Margot en de engelen, 1997 (roman)
  • Taal zonder mij, 1998
  • De tuin der onschuldigen, 1999 (roman)
  • De kinderen van Arthur, 2000 (roman)
  • O, toen alles nog voorbij kon gaan, 2000 (kort proza)
  • Donderdagmiddag. Halfvier., 2002 (roman)
   
  • Een jaar als (g)een ander, 2003 (dagboek)
  • De laatste keer, 2004 (roman)
  • V, notities bij een reis naar Vietnam, 2004 (reisverslag)
  • De waar gebeurde geschiedenis van Victor en Clara Rooze, 2005 (roman)
  • De schapen en de bokken, 2005 (Rotterdams Leescadeau)
  • Als een kinderhemd, 2006 (verhalen)
  • In het land van Dutroux, 2007 (roman)
  • Ann, 2008 (roman)
  • Kleine zielen, 2009 (roman)
  • Gitte, 2010 (roman)
  • Vermiljoen, 2011 (korte verhalen)

Non-fictie

  • De man, zijn penis en het mes: pamflet, 2008
  • De dood heeft mij een aanzoek gedaan, 2010
  • Lettres du plat pays, 2010