Virtueel Museum Grimbergen

Bekende personen (Broos, Hugo)
 

 

Broos, Hugo gewezen Belgische voetballer

Humbeek, 10 april 1952
 
Broos stond als voetballer bekend als een degelijke verdediger. 12 seizoenen lang speelde hij voor RSC Anderlecht en won in die periode drie landstitels, vier bekers en drie Europacups. Op 31-jarige leeftijd maakte hij de overstap naar Club Brugge, voor wie hij vervolgens nog vijf seizoenen speelde. Broos verzamelde ook 24 caps voor de Rode Duivels, hij nam ook deel aan het WK 1986 in Mexico. Na zijn carrière als voetballer ging hij aan de slag als trainer.

De succesrijke voetbalcarrière van Hugo Broos begint in zijn geboortedorp Humbeek. Hij sloot zich op 11 jarige leeftijd aan bij de plaatselijke club “ FC Humbeek”. Op z’n achttiende wordt hij daar weggekaapt door RSC Anderlecht.
Broos belandde in een ploeg bestaande uit o. m. Paul Van Himst , Wilfried Puis en Jan Mulder. Hij was geen technische voetballer, wel een harde werker en hij weet dat Constant Vanden Stock hem als speler altijd sterk heeft gewaardeerd.

Hugo Broos maakte in 1974 zijn debuut voor de nationale ploeg van België.
In 1979 zorgde een rugblessure er echter voor dat Broos buiten de nationale ploeg viel.
In 1983 nam Hugo Broos het besluit om naar Brugge over te stappen. Ondanks zijn 36-jarige leeftijd was Broos gedurende het hele seizoen één van de meest regelmatige spelers.
In juni 1986 mocht hij mee naar Mexico en op het WK speelde Broos mee in de wedstrijd tegen gastland Mexico.

In 1988 stopte hij met voetballen waarna hij als trainer aan de slag ging bij RWDM.
Na drie seizoenen bij de Brusselse club keerde Broos terug naar Club Brugge.
Door het vertrek van Aimé Antheunis naar de nationale ploeg leek Broos de geschikte persoon om hem op te volgen als coach van Anderlecht.

Broos introduceerde met Vincent Kompany een van de grootste Belgische talenten en veroverde als trainer.met paars-wit zijn derde titel.

Hugo Broos werd in 1992 -1994-2004 -2007 uitgeroepen tot “Trainer van het Jaar
In juni 2005 werd hij als trainer aangeworven door KRC Genk.
In december 2008 tekende Broos een contract bij de Griekse voetbalclub Panserraikos FC
Een jaar later, in 2009 ging hij als trainer voor 1 jaar aan de slag bij Trabzonspor (Turkije) en op 27 oktober 2010 kreeg hij een contract voor 1,5 jaar bij Zulte Waregem.
In augustus 2011 tot maart 2012 werd Broos bij Al-Jazira Club- een sportclub uit Abu Dhabi - de assistent van Frank Vercauteren.

Sinds Februari 2016 is hij aan de slag als bondcoach van Kameroen – Afrika

Tekst: Betty De Blay
Foto: privéverzameling: Hugo Broos
 

 
Hugo Broos, Anderlecht S.C.

Hugo Broos