Virtueel Museum Grimbergen

Bekende personen (Dr. Frans Hemerijckx)
 

 
Dr. Hemerijckx Frans
į Ninove 19 augustus 1902  Ü Leuven, 14 oktober 1969

ledereen kent Pater Damiaan en zijn strijd tegen melaatsheid. Maar ook Dr. Frans Hemerijckx, die in Grimbergen gewoond heeft en er in 1969 ook werd begraven, heeft een niet te onderschatten rol gespeeld in de bestrijding van melaatsheid.

Dr. Hemerijckx werd in 1902 in Ninove geboren. Op 27-jarige leeftijd trok hij als dokter naar Congo om de melaatsen te verzorgen en te genezen. Hij is de oprichter van de zogenaamde "klinieken onder de bomen". PatiŽnten werden niet meer afgezonderd van hun familie, maar werden verzorgd en opgevolgd in hun eigen dorp. Hiermee legde Dr. Hemerijckx de basis voor de werking van de Damiaanactie.

Het principe was dat de melaatsen zich op bepaalde tijdstippen moesten begeven naar een afgesproken plaats, bvb. onder een grote boom, vandaar ook de benaming "klinieken onder de bomen". Daar werden de patiŽnten onderzocht en kregen ze het reddend geneesmiddel, de sulfonen, toegediend. Later trok Dr. Hemerijckx ook nog naar India waar hij dezelfde behandelingswijze met succes toepaste.

In 1965, kwam Dr. Hemerijckx op 63-jarige leeftijd terug naar Grimbergen, waar zijn echtgenote en 5 kinderen al woonden sinds 1946. Hij stierf in 1969 en werd ook in Grimbergen begraven.

Voor zijn inzet voor de melaatsen werd Dr. Hemerijckx meermaals geprezen, hij ontving ook vele binnen- en buitenlandse onderscheidingen.